Gazete Vatan Logo

İlk yerli cep telefonu!

T40 Türkiye’de üretilecek 9 ülkede satışa sunulacak

Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı cep telefonu Turkcell T40 tanıtıldı. Türk tasarımcı ve mühendisler tarafından geliştirilen T40, Türkiye dışında 9 ülkede daha satılacak.

Turkcell’in kendi adını verdiği son telefonu Turkcell T40 görücüye çıktı. Bugüne kadar 1 milyona yakın T serisi akıllı telefon satan Turkcell’in yeni akıllısı Türk tasarımcı ve mühendisler tarafından geliştirildi. Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı cep telefonu olan Turkcell T40’ın Eylül ayının sonunda tüketiciyle buluşması hedefleniyor.

Turkcell yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastığını ilk olarak Şubat ayında Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde duyurmuştu. “Gebze” kod adı verilen akıllı telefon, 6 ay içerisinde tüm tasarım ve yazılım çalışmaları tamamlanarak üretim aşamasına geldi.

500 milyon lira katkı

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Turkcell T40 ile hedefimiz, sektörün diğer oyuncularını da yerli telefon geliştirmeye teşvik etmek ve bu sayede cari açığın kapatılmasına pozitif katkı sağlamak. İlk yerli akıllı telefonumuzun ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.

Ciliv, T40 ile cihaz satışından fayda sağlamaktan daha çok erişilebilir bir fiyat ile pazara akıllı telefon sunarak data kullanımını artırıp, gelirlerini büyütmeyi hedeflediklerini söyledi. Ciliv, ABD’li çip üreticisi Qualcomm işbirliğiyle geliştirilen T40’ı, Turkcell’in faaliyet gösterdiği 9 ülkede de satışa sunmayı planladıklarını vurguladı.

Türk insanının Turkcell markasına olan güvenini T serisi telefonlara gösterdiği ilgi ile ortaya koyduğunu kaydeden Ciliv, “Mobil internette fırsat eşitliği vizyonuyla yola çıktığımız T serisinde 1 milyona yaklaşan satış rakamına ulaştık. Bu sayede, ekonomiye yaklaşık 500 milyon TL katkıda bulunduk. Şimdi bu hedefimizi daha da ileri taşıyoruz” dedi.

Tasarımı ve yazılımı Turkcell Teknoloji mühendislerine ve Türk tasarımcılarına ait olan T serisinin yeni üyesi Turkcell T40 ile Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı telefonunu ortaya koyduklarını vurgulayan Ciliv, şöyle devam etti:

Erişilebilir fiyat

“Türkiye’nin Turkcell’i olarak yerli akıllı telefonda da öncü olmak bize büyük gurur veriyor. Yüksek teknolojiyi, Türk kullanıcıların alışkanlıklarına göre geliştirilmiş özel arayüzü ve Turkcell’in zengin mobil uygulama dünyasını herkesin erişebileceği fiyatta bir araya getiren T40 ile Turkcell’liler bir adım önde olacak.”

Bağlama da var nazar boncuğu ile dantel de!

TURKCELL T40, Türk mühendislerinin geliştirdiği özel Android arayüzü, Türk dokunuşları taşıyan arka kapak ve ses tasarımları ve Türk insanının gün içerisinde en çok kullandığı uygulamalara kolaylıkla erişim sağlayan “kart ekranı” ile fark yaratıyor.

Turkcell T40’ın kilit ekranı; okunmamış mesaj, cevapsız çağrı ve e-postalarınızı cihazı açmadan görüntülemenizi ve tek bir dokunuşla yanıtlamanızı sağlıyor. T40’ın mesaj, alarm ve zil sesleri de yine bağlama-vapur sesi gibi Türkiye’ye özgü esintiler taşıyor. Ancak cihazın tasarım özellikleri arasında en dikkat çekici olan, arka kapakta kilimden dantele, nazar boncuğundan İznik çinisine ve laleye Anadolu coğrafyasının tarihi ve kültürel değerlerinden esinlenen alternatifler sunulması.

T40, rakipleriyle boy ölçüşebilecek özelliklere sahip. HD ses özelliği ile konuşma esnasında duru ve anlaşılır ses iletimi ile daha iyi bir ses deneyimi sağlayan cihaz, konferans konuşmalarında ve ses tanıma sistemlerinin kullanımında da performansıyla öne çıkıyor. T40’ın gürültü engelleyici (Noise Cancellation) özelliği var, “Fluence Çift Mikrofon” mikrofon çözümü sayesinde Bir mikrofon kullanıcının sesini alıp iletirken, diğer mikrofon arka plan seslerini algılayıp filtreliyor.

Her yıl ithalata 5 milyar dolar ödeniyor

T40’IN tanıtım toplantısında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, yerel üretimi desteklediklerini söyledi. Acarer, şöyle konuştu: “Türkiye yıllık yaklaşık 16 milyon cep telefonu ithal ediyor. 2013’ün ilk altı aylık dönemine baktığımızda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artışla 6.2 milyon adet cep telefonu ithal edildiğini görüyoruz. Yine yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısında, 2013’ün ilk yarısında yüzde 11 artış var. Türkiye’ye gelen telefonların yüzde 57’si akıllı telefon. Bu oranın artması nedeniyle satılan telefonların ortalama fiyatı 300 dolara geldi. 15 milyon adetten her yıl 5 milyar dolarlık telefon ithal ediyoruz, endişem bunun giderek artacak olması.”

Tanıyor, her anı yakalıyor

5 MP Flash arka kameraya sahip T40’ın gelişmiş kamera özellikleri, Sıfır Deklanşör Gecikmesi özellliği her anı yakalamanızı sağlıyor. Turkcell T40’ın kamerası aynı zamanda, Yüz Tanıma, HDR kalitesinde çekim yapabilme ve Otomatik Sahne Tanıma özelliklerine sahip. Dahili hafızası 4GB olan T40’ın ağırlığı 135 gram. Qualcomm’un 1.2 GHz Çift Çekirdekli işlemcisine sahip cihazın ekran büyüklüğü 4 inç. İşletim sistemi Android 4.1 Jelly Bean. Pili ise yaklaşık 240 saat bekleme, 480 dakika konuşma süresi sunuyor. NFC özelliğini barındırıyor.

Haberin Devamı