Gazete Vatan Logo

İlk F-35 savaş uçağı 2019’da Türkiye’de

Radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak anılan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülkenin katıldığı Müşterek Taarruz Uçağı Programı çerçevesinde geliştirilen F-35 savaş uçaklarının ilki 2019’da Türkiye’de olacak.

İlk F-35 savaş uçağı 2019’da Türkiye’de

Müşterek Taarruz Uçağı Programı çerçevesinde geliştirilen F-35 savaş uçaklarının ana sorumlusu Lockheed Martin, Türkiye’ye teslim edilecek ilk uçağın montajına ABD’nin Marietta kentindeki merkezinde başladı. Türkiye’nin 100 tane almayı planladığı konvansiyonel (yatay iniş kalkış yapan) 5. Nesil savaş uçağı F-35 için şimdiye kadar 14 kesin sipariş verildi. 30 uçağın siparişi ve teslim tarihleri planlandı.

100 tane alınacak

İlk geliştirilen prototip uçakların daha pahalı olması ve bir nevi test uçağı olması nedeniyle Türkiye alınacak 100 F-35’in siparişlerini periyodik bir sıraya bağladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının yeni savaş uçakları olacak F-35’lerin 2030 sonuna kadar tamamının TSK envanterine girmesi bekleniyor. F-35’ler ömrünü tamamlayan F-4E 2020’lerin yerine kademeli olarak hizmet vermeye başlayacak.

İlk eğitim sanal

F-16’ların aksine eğitim maksatlı iki kişilik tipi bulunmayan F-35’lerde görev yapacak pilotlara, savaş pilotu eğitimi vermek için simülatörler devreye sokuldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, savaş pilotu eğitimlerinde ‘yüksek gerçekliğe sahip sentetik eğitim konseptine’ geçti. Türkiye’nin teslim alacağı ilk iki F-35 sanal eğitim alan savaş pilotlarımızın eğitimi için ABD’ye gönderilecek.

Haberin Devamı

Sınıfının en iyisi

Programda ABD’nin yanı sıra Türkiye, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka F-35’e ait üretimler yapıyor. Sınıfının en iyisi olarak değerlendirilen F-35’ler, F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarına göre havadan havaya mücadelede 4 kat, karaya saldırı gücü ise 8 kat fazla olacak.

Türk ve ABD’li pilotlar birlikte eğitilecek

Türk F-35 pilotları Arizona’nın Grendale şehrinde bulunan Luke Hava Üssü’nde ABD’li pilotlarla birlikte ABD’li eğitmenler gözetiminde birlikte eğitim alacak. Önceleri pasif durumda bulunan Luke Hava Üssü, pilot eğitimi için 1 Ağustos 2016’da aktifleştirildi.