Gazete Vatan Logo

İki süper gücün PKK/YPG kavgası!

YPG’yi vuran rejim güçlerine ABD misilleme yaptı, Suriye savaş uçağını düşürdü. Rusya’nın buna yanıtı çok sert oldu: ABD ile Suriye’deki tüm ilişkilerimiz kesildi. Fırat’ın batısındaki ABD güçleri artık bizim için hedef sayılacak

İki süper gücün PKK/YPG kavgası!

Dünyanın iki süper gücü Rusya ve Amerika, PKK’nın Suriye uzantısı YPG yüzünden birbirine girdi. Her şey Esad güçlerinin ABD eşliğinde Rakka’ya ilerleyen YPG’yi Cedin yakınlarında vurmasıyla başladı. Buna sinirlenen ABD, Suriye ordusuna ait SU-22 tipi savaş uçağını Rakka yakınlarında düşürerek, “Müttefiklerimize dokunma” mesajı verdi. ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye uçağının DEAŞ ile savaşan kuvvetleri bombalaması üzerine, angajman kuralları gereğince düşürüldüğünü açıkladı. Şam yönetimi ise uçağın DEAŞ hedeflerine yönelik uçuş yaparken düşürüldüğünü, pilotun kayıp olduğunu duyurdu.

‘Rusya’ya bildirdik’

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, uçak vurulmadan önce, uçakların çakışmasını önlemek üzere kurulmuş olan özel koordinasyon hattı üzerinden Rusya ile iletişime geçildiği ve Suriye savaş uçağının ateşi durdurmasının istendiği belirtildi. CENTCOM “Koalisyon kuvvetleri Suriye rejimi, Rusya ya da rejim yanlısı güçlerle çatışmak istemiyor ancak kendisine ya da müttefiklerine yönelen bir tehdide cevap vermekte tereddüt etmeyecektir” dendi.

Haberin Devamı

‘Bu teröre destek’

Rusya’nın buna tepkisi ise çok sert oldu. ABD ile Suriye’deki uçuş güvenliğinin sağlanması anlaşması kapsamındaki iş birliğinin askıya alındığı, iki ülke arasındaki kırmızı hattın da iptal edildiği açıklandı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Amerika’yı teröristlerle birlikte hareket etmekle suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Fırat’ın batısında tespit edilen ABD öncülüğündeki koalisyona ait uçak ve hava araçlarının Rus hava savunma sistemlerince “hedef” kabul edilerek izleme yapılacağı bildirildi.

İşte Amerika’nın verdiği silahlar!

Rakka’ya 3 koldan ilerleyen YPG ile birlikte DEAŞ’ın başkentine giren Reuters haber ajansı, YPG’lileri ABD’nin kendilerine temin ettiği ağır silahlarla görüntüledi. Rakka operasyonunda YPG’liler uzun menzilli keskin nişancı tüfeği ve Amerikan yapımı zırhlı araçları kullanıyor. YPG’lilere ABD tarafından DEAŞ hedeflerini havadan belirlemeleri için drone’lar da verildiği görülüyor. Rakka kuşatmasında YPG ile birlikte hareket eden Pentagon, şimdiye kadar 130 TIR’a yüklenmiş zırhlı araç ve askeri mühimmatı teröristlere vermişti. YPG’ye verilen silahlar listesinde, 12 bin Kalaşnikof, 6 bin makineli tüfek, 3 bin 500 ağır makineli tüfek yer alıyor. Ayrıca, 3 bin Amerikan yapımı RPG-7 ve 1000 Amerikan yapımı AT-4 veya Rus yapımı SPG-9 tanksavar da listede. Değişik kalibreye sahip 235 adet havan topu, 100 adet keskin nişancı tüfeği, 450 adet PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 adet kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbün de terör örgütüne ulaştırılacak.

Haberin Devamı