Gazete Vatan Logo

İhracatla büyüdük AB’nin kralı olduk

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4.3 büyüyerek, beklentileri aştı. 18 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye, Avrupa’nın en hızlısı unvanını aldı. İhracat ve kamu harcamaları lokomotif oldu

İhracatla büyüdük AB’nin kralı olduk

Türkiye ekonomisi 2014’ün ilk çeyreğinde beklentilerden hızlı büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 4.3 büyüdü. Türkiye böylece 18 çeyrektir kesintisiz büyümesine devam etti. Ekonomistler ilk çeyrek için yüzde 4 oranında büyüme öngörüyordu. Türkiye, yüzde 4.3’le 33 Avrupa ülkesini sollarken, AB’nin en hızlısı oldu. Türkiye, 1. çeyrek büyüme verisi açıklanan 19 G-20 ülkesinden daha iyi performans gösterdi.

TÜİK 2013’ü revize etmedi

Ekonominin tahminlerin üzerinde büyümesinde ihracat ve kamu harcamaları etkili oldu. AB’deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebe pozitif katkı sağladı. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4.4 çıkan büyümenin hız kesmemesi, yıl sonu için yüzde 4 olan büyüme hedefine ulaşılacağı umutlarını artırdı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 1.7, takvim etkisinden arındırılmış GSYH bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 4.4 arttı. Yılın ilk çeyreğinde büyümeyi net ihracat 2.7 puan, yurtiçi tüketim 2.1 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.9 puan, devletin yatırım harcamaları 0.2 puan yukarı çekti. TÜİK, 2013 yılı için daha önce açıkladığı yüzde 4’lük büyümeyi revize etmedi.

Kamu harcaması arttı

Sektörel bazda bakıldığında en hızlı büyüme yüzde 16.7 ile mali aracılık hizmetlerinde görüldü. İmalat sanayi yüzde 4.9, inşaat yüzde 5.2, eğitim yüzde 6, tarım yüzde 3.9 büyüme kaydetti. Daralmanın yaşandığı tek sektör yüzde 1.6 ile bilgi ve iletişim oldu.

Hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri ilk çeyrekte sabit fiyatlarla yüzde 2.9’luk artışla 20.2 milyar lira oldu. Devletin nihai tüketim harcaması yüzde 8.6’lık artışla 3.1 milyar lirayı buldu. Mal ve hizmet ihracatı değeri de sabit fiyatlarla yüzde 11.4’lük artışla 8 milyar liraya ulaştı.


Tahminler yukarı çıkacak

Odeabank Ekonomisti İnanç Sözer, “İlk çeyrek büyüme rakamlarının ardından piyasanın 2014 yılı için büyüme tahminleri yukarı doğru revize edilecektir. Özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın son kararlarının ardından Avrupa ekonomisindeki toparlanma ve finansal koşullardaki iyileşme yukarı yönlü, ABD’de para politikasının normalizasyon süreci ise aşağıyönlü baskı oluşturuyor. Bu doğrultuda 2014 için yüzde 3.1 ile piyasa beklentilerinin üzerindeki büyüme tahminimizi koruyor ve risklerin mevcut koşullar altında dengeli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

OVP hedefi tutacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4.4 gerçekleşen büyüme rakamının beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Babacan, geçen yıl Mayıs ayında ABD Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmaya yönelik verdiği sinyallerin ardından özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını kesintiye uğratmadığını kaydetti. Babacan, “İç talep artış hızındaki yavaşlamaya karşın ihracatın olumlu performansı sonucunda ilk çeyrekte gerçekleşen sanayi üretim katma değer artışı, 2011 yılı son çeyreğinden itibaren görülen en yüksek seviye. Küresel kriz sonrasındaki son 4 yıllık dönemde Türkiye ekonomisi ortalama yüzde 6 seviyesinde güçlü bir büyüme performansı gösterdi. 2009 yılı Nisan ayından itibaren yaratılan ilave istihdam 5 milyon 708 bin kişiye ulaştı” dedi. Babacan, ilk çeyrekte gerçekleşen büyüme ile ikinci çeyreğe ilişkin açıklanan güven göstergeleri ve ekonomik verilerin; Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen büyüme tahmini ile uyum gösterdiğini ifade etti.

Önlemlere rağmen yüzde 4.3 başarılı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve tedbirlere rağmen ekonominin yüzde 4.3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirtti. Şimşek, yıl sonu için öngörülen yüzde 4’lük büyüme hedefi üzerindeki risklerin dengeli olduğunu söyledi.

1 yıl sonra yüksek gelirliyiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kişi başına düşen milli gelirde 12 bin 600 dolar hedefine bir yıl erken ulaşılacağını söyledi. Zeybekci, “Türkiye kişi başı milli gelirde 2016’da hedeflediğimiz 12 bin 600 yüksek gelir seviyesini 2015 sonuna çekerek hedefe bir yıl erken ulaşacak” dedi. Zeybekci, Türkiye’nin ikinci çeyrekte de aynı şekilde büyümeyi sürdüreceğini belirtti ve ekledi: “Rakamlar bunu destekliyor.”

Haberin Devamı