Gazete Vatan Logo

Hyundai’den yatırım!

Teşviği kapan Hyundai Assan, İzmit’e 607 milyon dolarlık yatırım kararı aldı...

7 yıl sonra teşviği kapan Hyundai’den Türkiye’ye 1.1 milyar TL’lik yatırım.

2005’te destekleri yetersiz bulduğu için 1.2 milyar euroluk yatırımı Türkiye yerine Çek Cumhuriyeti’ne yapan Hyundai, bu kez yeni teşvik paketine kayıtsız kalamadı. Hyundai Assan, İzmit’e 607 milyon dolarlık yatırım kararı aldı. Tesisin kapasitesini 100 binden 200 bine çıkaracak olan şirket, yeni i20 ve i10’u üretecek. Hyundai 2 milyar dolarlık ihracata imza atacak.

Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketi, meyvelerini vermeye başladı. 2005’te verilen teşvikleri yetersiz bulduğu için 1.2 milyar euroluk yatırımını İzmit yerine Çek Cumhuriyeti’ne yapan dünyanın 5’inci büyük otomotiv devi Hyundai, bu kez Türkiye’yi es geçmedi.

İzmit fabrikasını 1.5 yıldır büyütmeyi planlayan ancak Serbest Ticaret Anlaşması ve teşvik talebinde bulunan Güney Koreli üretici, nihayet yatırım kararı aldı. Yatırım müjdesi, yenilenen i20 modelinin üretim töreninde geldi. Hyundai Assan, yan sanayi dahil toplam 607 milyon dolarlık (1 milyar 104 milyon TL) yatırımla İzmit fabrikasının yıllık üretim kapasitesini 100 bin adetten 200 bin adede çıkaracak.

Hyundai Assan, dev yatırım hamlesiyle halihazırda İzmit tesisindeki bantlardan çıkan mevcut i20’nin yenisini ve A sınıfında yer alan i10 modelini üretecek. 382 milyon dolarlık ürün ve fabrika yatırımını 18 ay içinde tamamlamayı planlayan şirket, 2013 yılı sonunda üretime başlayacak. 2014 yılı başından itibaren İzmit fabrikasındaki bantlardan 120 bin i20 ve 80 bin i10 çıkacak.

Hyundai Assan ve yan sanayi şirketleri, iki yeni model için toplam 2 bin 400 kişiyi işe alacak. Yerli üretici, i10 ve i20 modellerinin yüzde 90’ından fazlasını dünya pazarlarına ihraç edecek. Hyundai Assan, yeni yatırımla ihracatını neredeyse üçe katlayacak. Şirketin 729.1 milyon dolar seviyesindeki ihracatı, 2 milyar doların üzerine çıkacak. Yeni yatırımla, i10 ve i20 modellerinde yerlilik oranı yüzde 67’ye yükselecek. Böylece ekonominin yumuşak karnı cari açığa da önemli katkı sağlanmış olacak.

Yan sanayi de kazanacak

Yeni i20’nin üretim töreninde konuşan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yatırımın yapılmasında Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik sisteminin büyük önemi bulunduğunu belirterek, “Hyundai Assan Türkiye, üretim kapasitesini yıllık 100 bin adetten 200 bin adede artırma kararı aldı” dedi.

Kibar, Hyundai Assan’ın 382 milyon dolar, mevcut yan sanayinin 121 milyon dolar ve 4 yeni yan sanayi şirketinin 104 milyon dolarlık yatırım yapacağını, toplamda 607 milyon dolarlık projeyi devreye aldıklarını açıkladı.

Kibar, sözlerine şöyle devam etti:

“Üreteceğimiz modeller A (i10) ve B (yeni i20) segmenti yeni nesil ürünler olacak ve bu segmentlerde ülkemiz pazarında lider duruma geçmeyi hedefliyoruz. Üretimimizin yüzde 94’ünü ihraç etmeyi ve 2 milyar dolar döviz getirmeyi hedefliyoruz. Yatırımı 18 ay içinde tamamlayarak, 2013 sonunda devreye almayı planlıyoruz.”

Yeni i20, 26 ülkeye ihraç edilecek

HyundaI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, yeni i20 için 16 milyon dolar harcadıklarını belirterek, “2010’da üretimine başladığımız i20, yenilenen yüzüyle Mayıs ayı itibarıyla bantlardan inmeye başladı. i20 üretimi, fabrikamızın tarihindeki en önemli kilometre taşı. i20’yi ağırlığı Avrupa olmak üzere 26 ülkeye ihraç edeceğiz. İlk aşamada yıllık 70 bin adetlik ihracatla ülkemize 1 milyar TL’den fazla kazandıracağız” açıklamasını yaptı.

4 milyar dolar katkı sağladı

HyundaI Assan Başkan ve CEO’su Won-Shin Chang, “Hyundai Assan fabrikası, Hyundai’nin Kore dışındaki denizaşırı ülkelerdeki ilk tesisi. Bugüne kadar 700 bin adetten fazla araç üretimi gerçekleştirdik. Türkiye’ye yaklaşık 4 milyar dolar ihracat geliri sağladık” diye konuştu.

Şirket avcılarına Eximbank desteği

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eximbank’ın yurtdışında şirket satın alacak veya ortak olacak Türk şirketlerine destek sağlayacağını açıkladı. Çağlayan, “Yeni sistemle, ister 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli bir kredi sistemi kullanılacak. Euro ya da dolar bazında yüzde 5 civarında faizle alınacak. İsterse 3 yıl ödemesiz ve 10 yıl vadeli iki tür krediyle bizim firmamız, şirketimiz finansman desteğine sahip olacak” dedi.

Yeni yatırımlara davetiye çıkardı

ZAFER Çağlayan, Hyundai Assan’ın açıkladığı müjdeli haberin Türkiye’de yatırım ortamanın ne kadar avantajlı olduğunu dünyaya gösterdiğini belirterek, “Bu, sadece yeni bir yatırım değil, dünyaya davetiye çıkaran yatırım oldu” dedi. Çağlayan, şöyle devam etti: “Kuşkusuz bu yatırımlar bizim kara kaşımıza, kara gözümüze gelmiyor. Bu yatırımlar Türkiye’nin siyasi, ekonomik, güven ve istikrarına geliyor.”

Hafif ticaride vergi tartışması:Maliye 3.900 $ zarar ediyor

ALİ Kibar, hafif ticari araçlarda ÖTV’nin yüzde 10’dan 15’e yükselmesine rağmen, otomobildeki vergiye göre haksız rekabetin yaşandığını söyledi. Kibar, şunları anlattı: “Otomobil gibi kullanılan hafif ticari araçlardan yüzde 15 ÖTV alınması haksız rekabet sağlıyor. 1.600 cc’lik binek otoda vergi yüzde 37. KDV’yle birlikte hafif ticariyle aradaki fark yüzde 26’yı buluyor. Araç başına 3 bin 900 dolar ÖTV fark oluşuyor. Biz bu konuda haksız rekabetin giderilmesini bekliyoruz.”

Türkiye’deki üretime tedarik amacıyla Güney Kore gibi üçüncü ülkelerden gelen parça ithalatında yüzde 15 maliyet farkı yaşadıklarını da hatırlatan Kibar, “15 bin dolarlık bir araçta 2 bin 250 dolar ek yük anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı