Gazete Vatan Logo

Hücresinden çene kemiği

Türk doktorlar tümör nedeniyle çene kemiğini kaybeden 24 yaşındaki Neslihan Hasret’e kök hücresinden yeni çene yaptılar. Doktorlar, kadavradan aldıkları kemiği genç kızın kök hücresiyle canlandırıp oluşmasını beklediler

Hücresinden çene kemiği

Bursa’da yaşayan 24 yaşındaki Neslihan Hasret’e yedi sene önce çene kemiği tümörü teşhisi kondu. Hasret’in ilk ameliyatında çenesindeki tümör alındı. Ama yeniden nüksetti. Yapılan bir dizi ameliyatla çene kemiğinin 17 cm’lik kısmını kaybeden Hasret’in çene kemiğinin 8 cm’lik kısmına 2010 yılında leğen kemiğinden alınan bir parça nakledildi. Başarılı geçen ameliyat sonrasında enfeksiyon oluşuca kemik çürüdü. Ameliyat yerindeki yaraların kapanmadığını anlatan Hasret, “Yeniden nakil yapılması gerekti hem de bu kez kaval kemiğimden alınıp nakledilecekti. Yani çenemi düzeltmek için bu kez, kaval kemiğimden 17 cm’lik bir kısmı kaybedecektim” dedi.

Bu artık senin kemiğin

Tüm umutları tükendiği anda Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın’ın kendisine kök hücre ile kemik nakli fikrinden bahsettiğini söyleyen Hasret, “Tüm risklere ve hayati tehlikeye ameliyatı olmak istedim. Tam yüzünüzde, durmadan büyüyen bir tümör var. Doğru dürüst yemek yiyemiyorsunuz, konuşmada zorluk çekiyorsunuz, yüzde asimetri yarattığı için insanlar size sürekli soruyor. Böyle bir hayatı kim ister? ” dedi.

Haberin Devamı

Nasıl yaptılar

Prof. Dr. Ercüment Ovalı genç kıza uygulanan işlemleri şöyle anlattı; “Yurt dışından hücre nişleri korunmuş bir kemik getirttik. Laboratuvarda artık hücrelerinden temizledik, bu yarı canlı kemiğin bazı yöntemlerle kendini beslemesi için damar yapısı şeklinde kanallar açtık. Bu kanallara yeni hücreler yerleştirdik ve laboratuvarda canlılığını sağladık. İlk defa 17 cm’lik bir kemik canlandırdık. Bu çalışmalarımızdaki başarı kemik kaybına uğrayan birçok insan için umut olacak” diye konuştu.

Nakli gerçekleştiren Estetik, Rekonstüriktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Veli Karaaltın da, “Yakın geleceğin ‘Plastik ve Rekonstrüktif cerrahisinde’ yeniden yapılandırma ve şiddetli doku kayıplarında doku mühendisliği vazgeçilmez bir tedavi yöntemi olacaktır” dedi.