Gazete Vatan Logo

Hırsızlıkta son nokta!

Diyarbakır Bismil’de bir serada 15 bin nüfuslu ilçeye yetecek güçte 3 adet kaçak elektrik trafosu kullanıldığı belirlendi. Seranın ısıtılması için ayda 1 milyon liralık kaçak elektrik kullanıldığı anlaşıldı.

Hırsızlıkta son nokta!

Kaçak elektrik kullanımıyla sık sık gündeme gelen Güneydoğu Anadolu’da yetkilileri şaşırtan yeni bir olay yaşandı.

Dicle EDAŞ ekipleri, Diyarbakır Bismil’de 15 bin kişilik bir ilçeye yetecek güçte 3 adet trafo kuran ve ayda 1 milyon lira tutarında kaçak elektrik kullanılarak ısıtılan bir serayı ortaya çıkardı.

Bismil ilçesinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait yaklaşık 30 dönümlük seranın ısıtmasında kaçak elektrik kullanıldığı ihbarını değerlendiren Dicle EDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü ekipleri, jandarmanın gerekli güvenlik önlemleri almasının ardından yaptığı kontrolde seranın yanında çevresi duvarlarla örülü olan bir yere yüksek gerilim kabloları ile enerji iletiminin sağlandığını belirledi. Ana hattan gelen ve söz konusu yere kadar uzanan kabloları takip eden ekipler, burada her biri 1.600 kVA (kilo-volt amper)gücünde olan 2 trafo ile 630 kVA gücünde olan bir kaçak trafo tespit etti. Seranın ısıtmasında kullanılan kaçak trafoların toplam gücünün 3.830 kVA olduğu, bunun da 15 bin nüfusa sahip bir ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Su parayla, elektrik bedava

KAÇAK 3 trafo ile ancak ısıtılabilen seranın resmi kayıtlara göre göstermelik olarak sadece 100 kVA gücünde bir aboneliğinin olduğu belirlendi. 30 dönümlük seranın kaçak elektrik ile ısıtılabilmesi için yaklaşık 250 bin lira harcanarak elektrik şebekesi kurulduğu belirlendi. Kurulu gücü üzerinden yapılan hesaplama sonucunda, seranın gün boyu ısıtılabilmesi için ayda yaklaşık bir milyon liralık elektrik enerjisi harcandığı ve bu elektriğin tümünün kaçak yollarla tüketildiği saptandı.

Trafolara el konulacak

Dicle EDAŞ ekipleri sera sahibi F.Y. hakkında ‘kaçak elektrik kullanmaktan’ işlem yaptı. Şirket avukatları da 3 trafoya el konulması için Bismil Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.