Gazete Vatan Logo

Hiç hesapta yoktu

Türk savaş uçaklarının sınır ihlali yapan Rus jetini düşürmesi, piyasaları sarstı. Putin’in sert açıklaması tansiyonu yükseltti. Borsa % 4.39 düştü, Türkiye’nin risk primi arttı.

Hiç hesapta yoktu

Rus savaş uçağının Türkiye tarafından dün sabah saatlerinde düşürülmesi ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sert açıklamaları piyasaları dalgalandırdı. Finansal piyasalar 64’üncü hükümette yer alacak yeni ekonomi takımını beklerken, Türk savaş uçaklarının Rus jetini vurması hesapları karıştırdı. BIST 100 endeksi dün yüzde 4.39 gerileyerek, 76 bin 242 puandan kapandı.



Rus uçağının düşürülmesi Avrupa borsaları ve gelişmekte olan ülke borsalarındaki satışlarda da etkili olurken, Rusya Borsası yüzde 4’e yakın değer kaybetti. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri Türk jetlerinin sınır ihlalinde bulunan Rus uçağını düşürmesinin ardından 9 baz puan yükseldi. 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS’ler, 5 haftanın zirvesi olan 254 baz puanı gördü.


Doların tepkisi sınırlı oldu

Dolar/TL cephesinde yeni açıklanan kabinede Ekonomiden Sorumlu Başbakan eski Yardımcısı Ali Babacan’ın yer almamasının ardından ilk tepki olarak yükseldi. Kur 2.8845’i gördü. İlerleyen saatlerde dolar/TL yeniden 2.87’nin altına geldi. Piyasalar, ekonominin yeni patronu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e ilk güvenoyunu vermiş oldu.

Haberin Devamı

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Babacan’ın olması hükümeti güçlendirirdi ama uluslararası piyasalarda da büyük bir güveni bulunan Mehmet Şimşek zaten bu görevi yürütecek. Reform yapabilecek, bekleyen yasal düzenlemelere Türkiye’nin ihtiyacı olanları da ekleyerek hayata geçirebilecek bir kabine oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu ekonomi mini kabinesinde zaten bu alanı yakından takip edecek” dedi.