Gazete Vatan Logo

Her turist böyle direnemedi!

Eylemler sırasında Taksim, Beşiktaş, Maçka üçgeninde büyük kriz...

Her turist böyle direnemedi!

Gezi Parkı eylemlerindeki tazyikli su ve aşırı biber gazı kullanımı turisti de kaçırdı. Odalarda nefes alamayan turistler Sultanahmet ve Eminönü’ndeki otellere gitti.

Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesini engellemek için başlayan ancak daha sonra tüm Türkiye’ye yayılan gerginlik turizmi vurdu. İstanbul’un turizm merkezi Taksim’deki otellerde doluluk oranı yüzde 40’a kadar indi, rezervasyonlar iptal edildi. Toplam 20 bin yatak bulunan bölgede aşırı biber gazı kullanımı nedeniyle otellere giremeyen turistler Sultanahmet ve Eminönü’ndeki otellere yerleşti.

Odalar kokuyor

Gezi Parkı’nda nöbet tutanlara polisin sabahın erken saatlerinde yaptığı sert müdahalenin ardından karşılıklı gerginlik artmış, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahaleye başlamıştı. Aynı zamanda Taksim’e giden yollar da kapatılmış, turistler olayların ortasında kalmıştı. Türkiye’nin en büyük otellerinin de bulunduğu bölgede hayat yaklaşık 5 gün durdu. Çatışmanın turizmin merkezinde herkesi etkilediğini söyleyen Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, “Otellerin içi hâlâ biber gazı dolu. Halen temizlik çalışmaları yapılıyor” dedi.

Bayındır’ın verdiği bilgiye göre Talimhane bölgesinde yaklaşık 10 bin yatak var. Hilton Otel, Swissotel, Conrad, Divan ve The Marmara da eklenince yatak sayısı 20 bini buluyor.

Bayındır, “Bırakın yeni rezervasyonu mevcut misafirler otelleri boşalttı. Uzun süre kalmayı düşünenler otelleri terkediyor. Bu ayın ortasına kadar da rezervasyon görünmüyor. Bu durumun yol açtığı mali zararı tahmin etmek ise çok zor” diye konuştu. Bayındır, herkesi yatıştırıcı konuşmaya davet ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Taksim’de yaşanan olayları dehşet ve üzüntü içinde izliyoruz. Gelişmeleri ülkemiz ve sektörümüz açısından fevkalade tehlikeli buluyoruz. Kolluk kuvvetlerinin yoğun ve kontrolsüz güç kullanımı, otellerimizi ve turistleri de etkiliyor. Misafirlerimiz, korku ve panik içinde. Bir an önce sükunetin sağlanmasını yetkililerden alep ediyoruz.”


Tarihi Yarımada’ya kaçtılar

Timur Bayındır, Taksim’de gaz ve çatışmalardan korkan turistlerin Tarihi Yarımada’ya gittiğini söyledi. “Yer bulanlar Sultanahmet ve Eminönü’ndeki otellere sığındı” diyen Bayındır, olayların daha uzun sürmesinin tüm Türkiye’de turizm gelirini ve 2023 hedeflerini kötü tkileyeceğini vurguladı.

10 bin kişiyi barikattan mı atlatalım?

İSTANBUL’UN kongre vadisi Taksim’de uluslararası organizasyonlar da gerginlikten nasibini aldı. 5-8 Haziran’da İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 14. Avrupa Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji Birlikleri Federasyonu (EFORT) Kongresi tehlikeye girdi. Timur Bayındır, “Yerli-yabancı yaklaşık 9 bin kişinin katılmasını bekliyoruz. Barikatların açılması için Valilik ile görüşüyoruz. Ama olmazsa barikatın üzerinden mi atlatacağız bilmiyorum” dedi.

Haberin Devamı