Gazete Vatan Logo

Hem sahada hem de masada çok güçlü olduk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki akşam TRT Haber’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı..

Hem sahada hem de masada çok güçlü olduk

Türkiye’nin harekât başlamadan önce yaptığı uyarıları “Türkiye bunu gerçekleştiremez, müdahale edemez” şeklinde yorumlayanların olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Bu operasyonla birlikte Türkiye’nin ne kadar ciddi olduğunu herkes gördü. Dostlar da gördü, müttefik dediğimiz ülkeler de sözde müttefikler de YPG’ye destek verenler de gördü, komşular da gördü. Bundan sonraki süreçte atabileceğimiz adımlar konusunda da tereddütleri kalmadı” diye konuştu.

Zeytin Dalı Harekâtı ve Soçi sürecinde Rusya ile sıkıntı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bir soruya Çavuşoğlu şöyle yanıt verdi: Zeytin Dalı Harekâtı’nda biz hem sahada hem de masada çok güçlü olduk. Hem sahada teröristlerin tepesine indik hem de diplomasinin gereğini yaptık. Rusya’ya ‘biz burada havadan girmek istiyoruz. Rejim de bizim karşımıza çıkmasın. Biz rejimin hava sahasına ya da topraklarına girmek için bunu yapmıyoruz’ dedik ve Ruslarla bu konuda bir mutabakat sağladık. Keza Rus uçaklarının da bölgede uçmaması için bilgi paylaşımı yapıldı.

Haberin Devamı

ABD’den farklı mesajlar geliyor

Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye politikasındaki en belirleyici aktörün kim olduğuna ilişkin bir soruya, “Farklı devlet birimlerinden, kurumlarından farklı mesajlar ya da sesler geliyor. Bazen de muhatap bulmakta zorlanıyoruz. ABD değişik, karmaşık bir dönemden geçiyor. YPG ile iş birliği yapan bazı siyasiler ve askerler var. Onlar farklı şey söylüyor. Bazen Pentagon , Tillerson, Trump farklı şeyler söyleyebiliyor” dedi.

ÖSO, terör listesinde değil

“ÖSO bugün 130 civarında ülkenin meşru olarak tanıdığı bir muhalefet. Astana’da masadadır, rejimde masadadır. Terör örgütü değildir. Cenevre’de de masadadır bu gruplar. BM Güvenlik Konseyinin terör listesinde adı yoktur.”