Gazete Vatan Logo

Hedef 35 dolar

10 yıl önce hazır giyim ihracat değeri 18 dolar olan Türkiye, ucuz ürünlerin Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerde üretilmesiyle lüks segmentteki markalarla çalışmaya başladı. Böylece 10 yılda 26 dolara ulaşan ihracat değerinde yeni hedef 35 dolara çıktı

Hedef 35 dolar

Türkiye, son 10 yılda hazırgiyim ihracatında sınıf atladı. Türkiye’nin 10 yıl önce daha çok ‘basic’ denilen çok ucuz ürün grubunda büyük oyuncu olduğunu söyleyen Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, “Artık o ucuz mallar daha çok Bangladeş’e, Pakistan’a, Uzakdoğu’ya kaydı. Biz de daha katma değerli ürünlere kaydık, çok değerli ve lüks segmentteki markalarla çalışmaya başladık” dedi.

10 yıl önce ihracat kilogram değerinde 16-18 dolarlarda olduğumuzu ifade eden Şankaya, şu anda değerin 24-26 dolarda olduğunu, hedefin 35 dolarlar olduğunu kaydetti. Hükümetin son zamanlarda tasarım, Ar-Ge teşviği, Turquality gibi alanlarda verdiği destekler sayesinde sektörün katma değerli üretime çok ciddi yatırımlar yaptığını söyleyen Şankaya, Ar-Ge, tasarım ve inovasyona yatırımların meyvelerinin yakın gelecekte daha fazla görüleceğini ancak şimdiden önemli mesafeler kat ettiklerini vurguladı.

Şankaya, şöyle konuştu: “Sektörün her geçen gün daha tasarımlı ürünlere yöneldiği görülecek. Bu teşviklerin meyvelerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. 16-18 dolarlardan bugün geldiğimiz nokta 24-26 dolar ki çok yüksek, çok ciddi bir katma değer. Önümüzdeki

Haberin Devamı

5 yıl içinde bunu 35’lere doğru çıkarmayı hedefliyoruz.”

Markalaşma önemli

şenol Şankaya, istihdam deposu hazır giyim ve konfeksiyonun, Türkiye için çok stratejik sektör olduğuna işaret ederek, en önemli girdilerden pamuğun Türkiye’de üretilebildiğini ve ihtiyacı karşılayacak ölçüde üretim için çiftçinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin, ihracatta büyük rakamlara ulaşması için markalarını artırmasının önemine de değinen Şankaya, “Bizim bu 26-28 dolarlar, gerek İtalya gerek Fransa’da 48-55 dolar civarlarında. Neredeyse bizim iki mislimiz gibi. Burada markalar çok büyük rol oynayacak” değerlendirmesinde bulundu.
Şankaya, Türkiye’den son zamanlarda çok güzel markaların ortaya çıktığını, bunların sadece iç pazarda değil, yurt dışında da ciddi şekilde yayıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu markalar çoğaldıkça, onların yaptığı ihracatı da bizim yaptığımız ihracatın yanına koyduğumuzda istediğimiz kilogram değer artışını yakalayacağız. Onların buna çok büyük desteği olacak çünkü Avrupa’ya baktığımız zaman, İtalya’da üretim çok fazla yok ama dünyanın her tarafında üretip üzerine markasını koyup ondan sonra ihracatını götürüyorlar. Türkiye olarak tahmin ediyorum, markalarımızın yapacağı o büyümeyle beraber biz de dolar bazında kilogram değerimizi yukarıya çekeceğiz. Sanayi olarak bizler de daha fazla inovasyona yatırım yapacağız, inovatif ürünlerimizi artıracağız. Onlarla beraber kendimizi farklılaştıracağız.”

Haberin Devamı