Gazete Vatan Logo

Hayallerin ötesinde

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı. Sanayi esas itici güç. Bir yıl öncesine göre hiç kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu” dedi.

Hayallerin ötesinde

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı. Sanayi esas itici güç. Bir yıl öncesine göre hiç kimsenin hayal edemediği kadar güçlü bir performans söz konusu” dedi. Şimşek, 3’üncü çeyrekte beklentilerin oldukça üzerinde bir büyümenin söz konusu olduğunu söyledi. Şimşek, “Geçen yıl bu vakitlerde çok olumsuz senaryolar, analizler yapılıyordu. Bunların hepsi boşa çıktı” diye konuştu.

Yüzde 6.5’i yakalarız

Büyümenin detaylarına bakıldığında, çok olumlu sayılacak trendler bulunduğunu vurgulayan Şimşek, makine-teçhizat yatırımlarında çok büyük artış olduğuna dikkati çekti.

Şimşek, şöyle devam etti: “Yatırım her şeyin başı. Yatırımla birlikte üretime geçiş, istihdam, ihracat... Yatırımlar da nitelik olarak eğer makine-teçhizat yatırımı varsa, kaliteli yatırım kategorisine girer. Özellikle makine-teçhizat yatırımı üretken kapasiteyi artırıyor yani geleceğe ilişkin beklentileri, büyümenin devamı ve refahın kalıcı artması noktasında olumlu etkiliyor. Rakamlara bakıldığında 3’üncü çeyrekte makine-teçhizatta yüzde 15.3’lük artış var. Bu son derece önemli bir rakam. Son 1 yıldır her ne kadar Türkiye büyüdüyse de makine-teçhizat yatırımları eksideydi. Yatırım kısmına bakıldığında daha çok inşaat yatırımlarında artış vardı. İnşaat her ne kadar bir ihtiyaçsa da esas olan makine-teçhizat, yazılım ve Ar-Ge yatırımlarıdır. 3’üncü çeyrekte yatırımlarda bu kadar güçlü bir artış, gelecek açısından pozitif bir sinyal.”

Haberin Devamı

Mehmet Şimşek, “İlk 9 ayda yüzde 7.4 gibi çok güçlü bir büyüme söz konusu. 4’üncü çeyrekte de devam ediyor. Yılın tamamında yüzde 5.5’lik hedefin epey üzerinde bir büyüme olabilir. Rakamlar yüzde 6.5’lik büyümeye işaret ediyor. Büyüme hem yüksek hem kapsayıcı, istihdam yaratan bir büyüme. Tarımın büyümeye katkısı sınırlı, Türkiye sanayileşerek büyüyor, bu da çok önemli” diye konuştu.

Dış talebin katkısının düştüğünün altını çizen Şimşek, “Yüzde 0.2’ye gerilemiş. Bir tek olumsuz bu görülebilir. Bu da iç talebin güçlü olmasından kaynaklanıyor” dedi.