Gazete Vatan Logo

Hayaldi gerçek oldu

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur’daki tarihi zirvede bir araya geldi. Trump, görüşmenin harika geçtiğini ve Kim’le birlikte ‘kapsamlı’ bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı

Hayaldi gerçek oldu

Geçtiğimiz 18 ay içerisinde karşılıklı hakaret ve tehditlerle ülkelerini savaşın eşiğine getiren ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, dün Singapur’da tarihi bir buluşma gerçekleştirdi.

İlk kez bir araya gelen Kim ve Trump, temaslar ve çalışma yemeğinin ardından kameralar karşısına geçti ve ortak bir metne imza attı.

Trump, görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında, “Kısa süre sonra her şeyi göreceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir belgeye imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz” dedi. “Büyük bir sorunu çözeceğiz ve bunu dünya için yapacağız” diyen ABD Başkanı, bu aşama gelinmesinin olağanüstü bir başarı olduğunu vurguladı.

‘Özel bağ’

Kim’le arasında özel bir bağ kurulduğunu belirten Trump, Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanmaya en kısa zamanda başlayacağını söyledi. Trump, “İkimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu. (Kim Jong-un’a) Sizinle olmak büyük bir şeref, teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Barış için başlangıç’

Görüşmeyi ‘tarihi’ olarak niteleyen Kim de, “Geçmişi geçmişte bırakmaya karar verdik. Tarihi bir belgeye imza attık. Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek. Sayın Başkan Trump’a bu görüşme için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Kuzey Kore lideri, ‘barış için iyi bir başlangıç yaptıklarına inandığını’ sözlerine ekledi.

Beyaz Saray’a davet

Kuzey Kore liderini ‘son derece yetenekli, ülkesini seven birisi’ olarak niteleyen Trump, Kim’i Beyaz Saray’a davet edeceğini, uygun bir zamanda da başkent Pyongyang’a gitmek istediğini sözlerine ekledi.

Tatbikatlar sona eriyor

Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların henüz tamamen kaldırılmayacağını vurgulayan Trump, Güney Kore ordusuyla gerçekleştirdikleri tatbikatlara süresiz ara verdiklerini belirtti.

Anlaşmada neler var?

Trump ve Kim, görüşmenin ardından imzaladıkları anlaşmanın içeriğini açıklamaktan kaçınsa da, ABD liderinin imza töreni sonrasında verdiği klasik pozu, anlaşma maddelerini ifşa etti. Anlaşmadaki 4 ana madde şöyle:

Haberin Devamı

ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), iki ülke halklarının barış ve refah yönündeki arzuları doğrultusunda yeni bir ilişki kuracak.

ABD ve KDHC, Kore Yarımadası’nda kalıcı ve istikrarlı bir barış rejiminin tesis edilmesi için ortak çaba gösterecek.

27 Nisan 2018 tarihli Panmunjom Deklarasyonu uyarınca KDHC, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması yönünde çalışmayı taahhüt eder.

ABD ve KDHC, halihazırda kimliği tespit edilenlerin ülkelerine derhal geri gönderilmesi de dahil olmak üzere, savaş esirleri ve kayıplardan geriye kalanları kurtarmayı taahhüt eder

‘Canavar’ı gösterdi

Trump, buluşma sırasında Kuzey Kore lideri Kim’e, ‘Canavar’ (Beast) lakaplı makam aracını gösterdi. İki lider çalışma yemeğinin ardından bahçeye çıkarak, 1.6 milyon dolar değerindeki zırhlı aracı inceledi. Mercedes Benz S600 modeli olan zırhlı araç, başkanı kimyasal silah saldırılarından da koruyacak şekilde tasarlandı.

Haberin Devamı

Çin’in koruması altında gitti

Kim’in zirvenin yapıldığı Singapur’a Air China’ya ait Boeing 747 tipi bir uçakla gitmesi, siyasi analistlere göre Kuzey Kore’nin ‘koruyucusu’ konumundaki Çin’in Washington’a yönelik bir mesajı. Uzmanlara göre Pekin yönetimi, Kim’i Çin’e ait bir uçakla zirveye göndererek hem güvenliğini sağladı, hem de ABD’ye ‘Kuzey Kore hala benim himayem altında’ mesajını verdi.

Rusya ‘Şeytan ayrıntıda gizlidir’

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Trump ve Kim arasındaki zirvenin sonuçlarını olumlu bulduklarını, ancak ‘şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu’ söyledi. Ryabkov, zirvenin Kore Yarımadası’nda çözüme kazandırdığı ivmeyi olumlu bulduklarını, ancak yapılan anlaşmaların detaylarını beklemelerini gerektiğini ifade etti.

Dennis Rodman yayında ağladı

Zirvenin gerçekleşmesinde rolü olduğunu öne süren eski NBA oyuncusu Dennis Rodman, dün CNN televizyonuna verdiği röportajda sevinç gözyaşlarına boğuldu. 2014’ten bu yana birkaç kez Kuzey Kore’ye giderek Kim Jong-un’la görüşen ve sıradışı bir arkadaşlık ilişkisi geliştiren Rodman, Washington ve Pyongyang’ın barışı sağlamak amacıyla masaya oturmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Fox kanalında ‘diktatör’ gafı

Amerikan Fox News kanalında ‘The Fox & Friends’ adlı programın sunucusu Abby Huntsman’ın, Singapur’da gerçekleşen görüşme için kullandığı ‘iki diktatörün buluşması’ tabiri, kanal yöneticilerini zor durumda bıraktı. Aynı zamanda ABD’nin Rusya Büyükelçisi Jon Huntsman’ın kızı olan genç sunucu, programın ilerleyen bölümlerinde kullandığı ‘diktatör’ kelimesi için özür diledi.

Askerler geri dönüyor

Trump, Kim’le imzaladıkları anlaşma uyarınca Kuzey Kore’nin, Kore Savaşı sırasında topraklarında ölen 6 bin Amerikan askerinin naaşlarını Washington’a iade edeceğini de duyurdu. Kore Savaşı’nın sadece ateşkesle sonlandığını hatırlatan Trump, “Yakında savaş sona erecek” diye konuştu.
Sonunda haberleri oldu
Kuzey Kore medyası, Devlet Başkanı Kim’in Trump’la görüşmesi konusunda son ana kadar halkı bilgilendirmekten kaçındı. Görüşmenin kesinleşmesinin ardından Kuzey Kore televizyonu ve gazeteleri zirveye ilişkin ayrıntıları kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Dün başkent Pyongyang’da kurulan dev ekranlardan zirveye dair haberler yayınlandı.
Konuşmak yerine çevirmen kullandı
90’lı yılların ortalarında eğitim için İsviçre’ye gönderilen Kim Jong-un’un yeterli seviyede İngilizce konuşabildiği biliniyor. Buna karşın Kuzey Kore lideri Trump’la görüşmesine yanında çevirmeniyle birlikte geldi.
‘ÜstÜnlÜk Trump’taydı’
Vücut dili uzmanları, Trump ve Kim’in görüşmeye gergin bir havada başladıklarını belirtti. İlk buluşmanın başında her iki liderin de kaygılı durduğu, ancak dakikalar içerisinde ortamın yumuşadığı düşünülüyor. Uzmanlara göre görüşme boyunca her iki lider de kendilerinden emin dursalar da Trump’ın Kim üzerinde gözle görülür bir üstünlük kurduğu yorumları yapıldı.