Gazete Vatan Logo

Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD)

RMK Marine tarafından orijinal olarak tasarlanan Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) 200 metrelik tam boya ve 34 metrelik tam genişliğe sahiptir. 25,000 tonluk tam yüklü deplasmanına ilişkin draftı 7 metredir. CODAD konfigürasyonuna sahip LPD'nin maksimum sürati 22 deniz milidir. Ana tahrik sistemi iki dizel makine, iki devir düşürücü dişli, iki şaft hattı ve iki adet kontrol edilebilir kanatlı pervaneden oluşmaktadır.

Havuzlu Çıkarma Gemisi 16 knot olan ekonomik sürati ile 7000 deniz millik seyir siasına sahiptir. 1070 kişilik gemi personeli ile ikmal yapmaksızın denizde kalma süresi 21 gündür.

Ana görev fonksiyonları Kuvvet Aktarımı ve Amfibi Harekat olacak şekilde tasarlanmış olan Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD), harekatı yönetecek karargah personelini de operasyon sahasına intikal ettirebilecek donanıma sahiptir.
Amfibi Harekata sürat ve çeviklik kazandıracak kabiliyetleri de bünyesinde bulundurmakta olan Havuzlu Çıkarma Gemisi; bu maksatla LCM, LCAC, LCVP ve AAV gibi amfibi unsurları harekat alanına transfer edebilecek yeteneklere sahiptir.
LPD gemisi Amfibi harekata hava desteği sağlayan helikopter ve tilt rotorlu hava araçlarının, iniş, kalkış ve konuşlanmalarına imkan verecek kabiliyetlere ve tesislere sahiptir.
LPD ayrıca doğal afetlerde yardım ve barışı destekleme harekatı gibi insani yardım faaliyetlerine de imkan sağlamak üzere tasarlanmıştır.
LPD sınıfı gemi aşağıdaki kabiliyetlere sahiptir:

4 x 35 tonluk Helikopter için platform (Eşzamanlı operasyon imkanı)
6 x Sea Hawk ya da 4 x Merlin Helikopter için Hangar
2 Araç Güvertesi: 90+ Araç (13 x Ana Muharebe Tankı, 27 x AAV, 21 x APC, 30+ Muhtelif); Toplam Park Alanı 2800 m2
Araç asansörü SWL : 30 Ton
Helikopter Asansörü SWL : 15 Ton
Havuz 4 x LCMs ya da 2 x LCAC
Sancak İskele Mataforalar 2 x LCVPs
Güverte Kreyni 30 Ton @ 12m
Kıç Rampa/Kapak - SWL : 60 Ton
Yan Rampa/Kapak - SWL : 60 Ton
Araç Rampası - SWL : 30 Ton
Havuzlu Çıkarma Gemisi aşağıdaki silah ve sensörlere sahiptir:

2 x 40 mm top
2 x Nokta Savunma Silah Sistemi
3 x 12,7 mm Stabilize Makineli Tüfek
Arama ve Gözetleme Radarı
Elektro Optik Dayrektör
Atış Kontrol Radarı
Çaf Dekoy
Elektronik Destek Sistemi (ESM)

Haberin Devamı