Gazete Vatan Logo

Havada kâbus dolu 5 dakika!

Mina Başaran ve arkadaşlarını taşıyan özel uçağın, 80 dakika sorunsuz uçtuktan sonra bir anda yükselmeye başladığı anlaşıldı. Radar kayıtlarına göre uçak, 14.31’de irtifa yükseltti, 5 dakika sonra da kaya gibi düşerek çakıldı

Havada kâbus dolu 5 dakika!

Dubai’de bekarlığa veda partisi veren, iş adamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina ile 7 arkadaşı ve 3 mürettebatın içinde olduğu özel jetin enkazına dün ulaşıldı. Uçağın nasıl düştüğü, kara kutunun incelenmesinin ardından netlik kazanacak. Ancak uçuş radar bilgileri, korkunç facianın hangi zaman diliminde yaşandığını ortaya koydu.

25 sn’de 6 bin feet

Havacılık uzmanı Murat Herdem’in radar kayıtlarından verdiği bilgilere göre, Bombardier Challenger 604 tipi uçak, pazar günü saat 13.11’de Şarika Havalimanı’ndan kalktıktan sonra 30 dakika boyunca tırmandı. 37 bin feet’e ulaştığında ise 50 dakika düz uçuşa geçti. Uçuş bilgilerinin yayınlandığı ‘flightradar24’ adlı internet sitesinden alınan verilere göre, uçuşun 81’inci dakikasında uçak yüksek bir açıyla aniden 3 dakika boyunca irtifa yükseltti. Ardından da kuleden acil alçalma talep etti. Bu dakikadan itibaren neredeyse 90 derecelik açıyla aşağı doğru inmeye başladı. Sadece 25 saniyede 6 bin feet irtifa kaybetti.

Kaya gibi düştü

Uçuş ekibi bu sırada hava trafik kontrolörleriyle irtibat kurmadı çünkü unstabil (dengesiz) şekilde uçuşa devam eden uçağı o sırada havada tutabilmek için muhtemelen büyük bir çaba sarf ediyorlardı. Ancak sert bir şekilde irtifa kaybeden uçağı düz pozisyona getirmeyi başaramadılar ve adeta bir kaya gibi saniyede 72 metre hızla çakıldılar.

Haberin Devamı

Olası senaryolar

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Mehmet Ayhan Günal ile havacılık uzmanı Murat Herdem, uçağın düşüş nedenlerine ilişkin şu tahminlerde bulundu:

KUYRUK TÜRBÜLANSI: Orta sınıf iş jet, yolcu uçaklarına göre bir hayli hafiftir. Önündeki veya yakınından geçen bir uçağın kuyruk türbülansına girmiş olabilir. Kanat altı ve üstlerinde basınç farkından dolayı oluşan bozuk hava fileleri, arkadan gelen uçağın dengesini bozmuş olabilir.

FAZLA YÜK: Uçak maksimum kalkış ağırlığına yakın bir yükle kalktıktan sonra yüksek irtifaya çıkmak isterken “stall” denilen kaldırma gücünü yitirmesi durumu ile karşılaşmış olabilir. Uçağın maksimum çıkabileceği irtifa 41 bin feet’tir. Ancak bunu boşken yapabilir. Pilot bu irtifayı zorladıysa “Yüksek irtifa stall’ı olarak bilinen durum ortaya çıkar. Uçak burun aşağı irtifa kaybeder. Takla atarak hızla düşer. Uçakta 11 kişi ve bir de bagajlar var ki bu ihtimali göz ardı edemeyiz.

Haberin Devamı

CB BULUTLARI: Pilotların İran üzerinde sıkça karşılaştığı elektrik yüklü CB bulutları da ihtimallerden birisi. Birçok pilot radyasyondan etkilenmemek için gündüz meteoroloji radarını kapatır. Böyle bir durum var ise uçak bir anda bulut içine girer ise pilot kaçınmak için uçağı yüksek irtifaya çekmek ister. Ancak uçak tırmanamaz ve irtifa kaybeder.

FİZİKİ TAHRİBAT: Uçağın kanatlarında ya da motorunda kopma ya da fiziki bir tahribat almış olabilir. Uçağın kanadının kopması durumunda uçak uçuş kabiliyetini yitirir ve dönerek hızla yere düşer. Uçağın dış yüzey incelemesinde dışarıdan bir müdahale olup olmadığı anlaşılacaktır.

Hayalleri yarım kaldı

İkisi hamileydi, beşi nişanlıydı. Birinin ise 4 aylık bebeği vardı...

Mina ve 7 kız arkadaşı, hayatlarının en güzel yıllarındaydı. Hepsi çok iyi eğitim almış ve kariyer merdivenlerini tırmanan pırıl pırıl gençlerdi. Kimi yeni evlenmiş, kimi yeni anne olmuştu. Kimi ise her genç kızın hayalini süsleyen düğünlerini bu yaz yapmayı planlıyordu. İşte 8 genç kadının yarım kalan hayalleri...

Anne olacaklardı

Uçakta hayatını kaybeden Burcu Gündoğar Urfalı ve Jasmin Baruh Siloni hamileydi. İlk kez anne olacaklardı. Burcu Gündoğar Urfalı, İstanbul Teknik Üniversitesi tekstil ve moda tasarımı bölümünde başladığı eğitimini, çift diploma programı ile Fashion İnstitute of Technology New York’ta 2011 yılında tamamlamıştı. Mezun olma projesi ile ‘Critic’s Award’ alan ilk Türk öğrenciydi. Baguette Jewellery kurucularından Siloni, yaklaşık 2 yıl önce evlenmişti. ‘Lily and Rose’ isimli marka ile birçok ünlü ismi giydiren Liana Hananel ise evliydi ve 4 aylık bir bebeği vardı.

Evleneceklerdi

Mina’nın yanı sıra dört arkadaşı daha nişanlıydı ve çok yakında dünya evine girme planları yapıyorlardı. Genç kızlardan New York Ackerman Institute mezunu olan Ayşe And klinik psikologdu. Geçen hafta kendi bekarlığa vedasını yapan Ayşe, bu yaz dünya evine girecekti. Bursa’da bulunan Toyota Akkoyunlu’nun sahibi olan Orhan Coşkun’un kızı mimar Zeynep Coşkun, Bursa’da iş adamı Arda Efe ile nişanlıydı. 12 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak düğünle evleneceklerdi. Mücevher tasarımcısı olan ve ‘Gia Jewels’ isimli bir markası bulunan Aslı İzmirli de kasım sonunda nişanlanmıştı. Erak Giyim’in ortaklarından işadamı Çetin Akay’ın kızı Sinem de bu yaz evlenmeyi planlıyordu. Eğitimini moda ve pazarlama alanında tamamlayan Sinem Akay, ’Casa di Denim’ adlı kendi markasını geçtiğimiz yıl kurmuştu.

Davetiyeleri bile hazırdı
Soho Soho House’da düzenlenen bir törenle Mina Başaran ve Murat Gezer çifti, 14 Nisan’da Çırağan Sarayı’nda evlenmeyi planlıyordu. Mina Başaran’ın nişanlısı Murat Gezer’in de Çekya’nın başkenti Prag’da bekarlığa veda gezisinde olduğu iddia edildi. İki kardeş olan ve şirket yönetiminde de yer alan Mina Başaran, 2013 yılında Başaran Grubu Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Gıda, turizm, yatçılık, inşaat ve enerji alanlarında iş yapan Hüseyin Başaran’ın işlerindeki en büyük yardımcısı kızıydı. BaKoç Üniversitesi’nde işletme bölümünü okuduktan sonra European Business School’da lüks marka yönetimi üzerine master eğitimi almıştı. Mina, Jasmin Baruh Siloni ve Ayşe And ile Hisar Okulları’ndan arkadaştı.
İki kez FETÖ mağduru olmuş

Uçağın ikinci pilotu olan Melike Kuvvet’in FETÖ kumpasıyla TSK’dan uzaklaştırıldığı ortaya çıktı. Kuvvet’in yakın arkadaşı emekli hava astsubay Murat Saluk, atılma nedeninin ise bir çocuğun doğum gününde söylediği şarkı olduğunu anlattı:

Bir şarkı yüzünden...

TSK’da pilot yüzbaşı olan Melike büyük sıkıntılar yaşadı. Merzifon’da bir arkadaşının çocuğunun doğum gününde şarkı söylemiş. Toplam 10 dakika 50 saniyelik videonun 9 saniyelik kısmı alınmış. 9 saniyelik bölümde Melike’nin üzerinde askılı siyah bir elbise, saçları toplanmış, hafif makyajlı, kulağı küpeli hoş bir hanım görüntüsü var. Arkasında dönen birkaç renkli top ve spot ışıklandırma varmış. Sadece bu 9 saniyelik bölümle, Melikeyi bitirmek için gece kulüplerinde, pavyonlarda şarkı söylüyorsun diye bir pisliği üzerine attılar. Bir video ile TSK’dan ilişiğini kestiler.

Bir darbe daha

Çorluda bir uçuş okulunda eğitime başladı jet pilotu olmak için. Jet pilotu olduğuna dair belgeyi aldı. Artık sivil hava yollarında uçabilecek bir pozisyona gelmişken darbe girişimi oldu. O olunca, her şey gün yüzüne çıkınca hükümetimiz, devletimiz geçmişte FETÖ’den mağdur olanlara kucak açtı. O sırada Melike de başvurdu. ‘Pilotluk yapabilir’ diye sağlık raporu da aldı. Kabul edildi, başlamak üzereydi ancak o dönemde; Çorludaki uçuş okulunun FETÖ’cüler tarafından işletildiğini, FETÖ’cülerin yönetici olduğunu, oranın kapatıldığını ve oraya kayyum atandığını söylemişler kendisine. FETÖ’cü bir uçuş okulunda eğitim görmek, onlarla yakın temas içerisinde olmak Hava Kuvvetleri’ne girişini, tekrar göreve başlamasını imkânsız kıldı.

‘Melek oldun, gittin’
Kabin memuru Eda Uslu’nun sosyal medya hesabındaki son paylaşımı, yürek yaktı. Uslu o paylaşımında ‘melek tablosu’ndaki kadının yerine fotomontajla kendi yüzünü koymuştu. Eda Uslu’nun vefat haberini alan arkadaşları, o fotoğrafın altına ‘Melek oldun gittin’ yazdı.
Uçuş okulu mezunu
Uçağın İkinci Pilotu Beril Gebeş’ti. Yıllar önce ithalat-ihracat işiyle uğraşırken Ayjet Uçuş Okulu’nu bitirip pilot lisansını aldı. Türk Hava Yolları’nda Airbus A320 filosunda uçtu.
Teknesine kızının adını vermişti
Hüseyin Başaran, Antalya’daki firması CMB Yatçılık tarafından imal edilen süper lüks yata kızının adını vermişti. Yapımı 18 ayda tamamlanan ve dünyada ilk kez bir teknede balkon uygulaması yapılmasının da katkısıyla ‘Dünyanın En İyi Dizayn Ödülü’nü kazanan 23 milyon euro değerindeki 47 metrelik Mina adlı ultra lüks tekne, İngiliz bir işadamına satılmıştı. Hüseyin Başaran ayrıca Fikirtepe’de inşa ettiği dev projeye de ‘Mina’ ismini koymuştu.
Kazanın sırrı kara kutuda
Korkunç kazanın ardından AFAD ekipleri derhal İran’a gitti. TSK, ekipler için askeri uçak tahsis etti. İran’ın güneydoğusundaki Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Kiyar ilçesinde bulunan enkazın görüntüsü, facianın boyutlarını gözler önüne serdi.
DNA testi gerekti
İran Acil Yardım Kurumu, ölen 11 kişinin kimliklerinin belirlenmesi için DNA testinin gerekli olduğunu açıkladı. Özellikle iki cenazenin tanınamayacak kadar parçalandığı öğrenildi. Yaşamını yitiren 11 kişinin cesedi İran Adli Tıp Kurumu’na teslim edildi. Naaşlar, burada yapılan işlemlerin ardından Türk yetkililere ve ailelerine verildi. Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti Vali Yardımcısı Cafer Meydani, kara kutunun Kiyar ilçesindeki Helen Dağı’nda bulunduğunu kaydetti. İran İşçi Haber Ajansı foto muhabiri Mustafa Safari tarafından çekilen görüntülerde kara kutu olarak bilinen flight recorder’ın kasasında ezilmeler olduğu görüldü. Ancak üstün dayanıklı malzemelerden imal edildiği bilinen Cockpit Voice Recoder ve Flight Data Recoder cihazlarının bu ezilmelerden etkilenmeyecek kadar sağlam olduğu biliniyor. Uçağın kara kutularında yapılacak incelemeler sonrasında kazanın asıl nedeninin açıklanması bekleniyor.
Taziye akını...
Hüseyin Başaran’ın İstanbul Göktürk’te Kemerköy sitelerindeki villasına ziyaretçi akını yaşandı. Site içerisinde ise gün boyunca iki ambulans bekletildi.
Erdoğan’dan başsağlığı
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, İran’da jetin düşmesiyle yaşamını yitirenler için taziyede bulundu. Erdoğan, taziye için iş adamı Hüseyin Başaran’ı dün akşam telefonla aradı. Kızı Mina’yı kaybeden Hüseyin Başaran’a kazadan derin üzüntü duyduğunu belirten Erdoğan, kazazede ailelerin acılarını paylaştığını ifade etti. Erdoğan’ın, ailelere Allah’tan sabır ve metanet dilediği kaydedildi.
En acı bekleyiş
Feci kazada hayatını kaybedenlerin aileleri, dün İran’a gitti. Acılı ailelerin Şehrekürd Havalimanı’ndaki çaresiz bekleyişi yürekleri yaktı.
‘O uçak üç kez tehlike atlattı’
ÖZEL jetin kaptan pilotu Melike Kuvvet’in ablası İlknur Kuvvet Çelik, kardeşinin TSK’da yüzbaşı rütbesiyle helikopter pilotluğu yaparken FETÖ’nün kumpasına maruz kaldığını ancak hukuk mücadelesini kazandığını söyledi. Abla İlknur Kuvvet, düşen uçakla ilgili vahim bir iddiada bulundu: Melike bir hafta önce Konya’ya geldiğinde bana ‘Abla bu uçak daha önce 3 kez havada arıza yaptı. Birincisi Paris’e giderken, iki kez de Trabzon’a giderken’ dedi. Ben bu işin peşini bırakmayacağım. Yüzde yüz ihmal var. Uçakların bakımı yapılmıyordu ve hiç kimse ilgilenmiyordu. Kimse kusura bakmasın. Kendi çocukları da vefat etti. Onunla beraber 10 kişi daha vefat etti. Melike en son geldiğinde bana ne dedi biliyor musunuz, ‘Abla ben bu uçakta uçmak istemiyorum.’ Dedim ki ‘Melike uçma, hatta sen burayı bırak.’ Çünkü duyduklarım hoş şeyler değildi ama ona rağmen uçma aşkıyla, görev aşkıyla devam etti.

Haberin Devamı