Gazete Vatan Logo

Hatasız ameliyat için bedeninizi bağışlayın

Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şendemir, “Gelişmiş ülkelerde kadavra bağışı oranı binde 1. Şu anda bu rakam iki elin parmaklarına ulaşamıyor” dedi

Hatasız ameliyat için bedeninizi bağışlayın

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Şendemir, Uludağ Üniversitesi bünyesinde başlatılan “Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın” adlı kampanyanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “İnsan vücudunun tüm ayrıntılarıyla öğretildiği ve kavranmaya çalışıldığı bu derste, ders materyalimiz sadece ve sadece insan vücudu.

Maket yerini tutmuyor

İnsan vücudunu bulmak çok kolay olmadığı için modeller ve fotoğraflardan yararlanmaya çalışıyoruz ancak bunlar hiçbir zaman insan vücudundaki çeşitliliğin ve üç boyutluluğun yerini tutmuyor” dedi. Şendemir, şunları kaydetti, “Hayatı boyunca insan vücudunda çalışmamış ve organların yerini sadece maketlerde görmüş bir hekim size yeterli hizmeti verebilir mi? Böyle birine muayene olmak ister misiniz? Hiç kadavra üzerinde deneme yapmamış bir cerraha ameliyat olmak ister misiniz? Bu soruları kendimize sorduğumuz zaman bir materyal eksikliğinin olduğu çok açık ortaya çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde kadavra bağışı oranı binde 1 civarında. Yani ülkemiz için düşünürsek yılda yaklaşık 70-80 bin civarında bir beden bağışına ihtiyaç var. Halbuki şu anda bu rakam iki elin parmaklarına ulaşamıyor.” Bu durumun öğrencilerin meslek hayatlarına başladıklarında hata yapma olasılıklarının yükseldiğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

ABD’den 120 bin liraya alıyoruz

Prof. Dr. Erdoğan Şendemir, Türkiye’de kadavra ihtiyacının had safhada olduğunu belirterek şunları söyledi, “Ülkemizden kadavra bulunamadığı için ABD’den ithal ediliyor ve bir kadavra 120 bin TL. Oysa ülkemizdeki imkanlar gereği gibi değerlendirilebilse ithalata gerek kalmayacak.” Prof. Dr. Şendemir, kişinin vasiyetini esas alan bir sistemin getirilmesinin daha olumlu olabileceğini savundu. Prof. Dr. Şendemir, tıp fakültelerimizde her yıl bin civarında kadavraya ihtiyaç olduğunu, Pek çok çok tıp fakültesinde 150-200 öğrenciye bir kadavra düştüğünü sözlerine ekledi.