Gazete Vatan Logo

Halk parlamentoyu bastı, ordu hükümeti feshetti

Burkina Faso'da ülke yönetimini devralacak geçiş heyeti oluşturma kararı alındı.

Burkina Faso'da Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin, başkent Uagadugu'daki gösteriler nedeniyle hükümeti feshederek ülkede olağanüstü hal ilan etmesinin ardından yönetimi devralacak geçiş heyetinin oluşturulacağı bildirildi.

Burkina Faso Ordusu'ndan yapılan ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Honore Traore'nin imzasını taşıyan açıklamada, hükümetin fesh edildiği, parlamento çalışmalarının askıya alındığı, ülke genelinde sokağa çıkma yasağı getirildiği ve yönetimi, yeni oluşturulacak geçiş heyetinin devralacağı belirtildi.

Açıklamada, kararların alınmasında "ulusal birlik konusunda yaşanan tehlikeli çöküş, devlet kurumlarının işleyişinde yaşanan tıkanma ve ülkenin, kaosa sürüklenme tehlikesine karşı korunma ihtiyacı ile ulusal birliğin sağlanmasının" etkili olduğu ifade edildi.

Geçiş heyetinin, ülkedeki tüm etkin taraflarla yapılan istişareler eşliğinde oluşturulacağı vurgulanan açıklamada, görevi, "anayasal düzene dönülmesini sağlayacak şartların oluşturulması" olan heyetin bir yıl çalışmalarına devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada, ordunun yönetime el koyup koymadığına ilişkin ise net bir ifade kullanılmadığı gibi Compaore'nin pozisyonunun ne olacağına da açıklama getirilmedi.

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore, dün akşam, başkent Uagadugu'daki gösteriler nedeniyle hükümeti feshederek ülkede olağanüstü hal ilan ettiğini açıklamıştı.

Compaore'nin tekrar devlet başkanlığına aday olmasının önünü açan yasa tasarısına karşı başkentte yoğunlaşan gösteriler, hükümetin tasarıyı çektiğini açıklamasına rağmen durmamış, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarda 15 kişi ölüştü.

Haberin Devamı

Öfkesi dinmeyen göstericilerin Uagadugu'daki meclis binasını ateşe verdiği, devlet televizyonu binasını yağmaladığı, iktidardaki Demokrasi ve İlerleme Kongresi Partisi (CDP) binasına saldırdığı ve CDP'li milletvekillerinin bulunduğu bir oteli ateşe verdiği belirtilmişti.

- Binlerce gencin bugün başkentte tekrar toplanması öngörülüyor

Burkina Faso'da Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin iktidarı bırakmasını isteyen binlerce gencin bugün yine başkent Uagadugu'da toplanması bekleniyor.

Binlerce genç dünden bu yana sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter'dan mesajlar atarak arkadaşlarını, siyasileri ve muhalefet parti yetkililerini Ulusal Meydan'da mitinge çağırdı.

Compaore, göstericileri sükunete çağırmasına rağmen, başkentte dün başlayan olayların son bulması zor görünüyor.

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore dün akşam, başkanlık süresini bir dönem daha uzatacak yasa tasarısından vazgeçtiğini belirtmiş ancak görev süresinin sona ereceği 2015'e kadar iktidarı bırakmayacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı