Gazete Vatan Logo

Halep operasyonu başladı!

Suriye’de muhalif grupların Halep operasyonu başladı. Aralarında Nusra Cephesi ve Ahraru Şam’ın da bulunduğu gruplar, operasyona Ensar eş Şeria (Şeriatın yardımcıları) ismini verdi. Rejim sabah saatlerinde muhalif noktalara karşı ağır hava bombardımanı başlattı

Nusra Cephesi, Ahraru Şam, Ensar ed Din, Fevc Evvel, Liva Sultan Murad, Ensar Hilafe, Ebu Amara gibi muhalif gruplar, Suriye’nin Halep kentinden Esed rejimine bağlı kuvvetleri çıkarmak için Ensar eş Şeria (Şeriatın yardımcıları) operasyonuna başladı. Muhalifler operasyona 4 bin 500 savaşçı ile başladıklarını duyurdu.. Ortak operasyon odası adına açıklama yapan Ebu İbrahim Selame, saldırının amacını Halep’te katledilen Suriyeli sivillerin intikamını almak ve Esed rejimini Halep'ten tamamen çıkarmak olarak açıkladı.

Dün akşam saat 20.00 sularında başlayan saldırılarda ilk hedef olarak rejimin kontrolünde bulunan askeri mevziler, orta ve uzun menzilli silahlarla ateş altına alındı. Zehra bölgesinde bulunan Topçu Okulu vurulan ilk hedefler arasında. Muhalifler, saldırılar sonucunda rejim tarafında 10 askerin öldürüldüğünü ve 30'dan fazla askerin yaralandığını söyledi.

Muhalifler: İlerleme kaydettik

Suriyeli muhalifler, saldırının ilk gününde Halep kentinin denetimini sağlamak için başlattıkları büyük çaplı saldırı kapsamında birçok cephede ilerleme kaydettiklerini açıkladı. ‘Halep’in Fethi’ operasyon odası Zehra bölgesinde Muhanna evleri lokasyonunu ve Topçu okulundan yakın olan bir alanı da ele geçirdiğini açıkladı. Muhalifler, kentin batısında yer alan Cemiyet Zehra bölgesindeki rejimin mevzilerini bombaladı. Cemiyet Zehra’da Topçu Taburu’nu bombalayan Muhalifler, bölgeden çekilen rejim askerlerini görüntüledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırının Halep’in batısında yer alan ve rejimin denetiminde bulunan yedi mahalleye yoğunlaştığını ve saldırıda beş muhalifin ve dört sivilin öldüğünü, 70’ten fazla kişinin de yaralandığını belirtti. Muhaliflerin bombaladığı mahalleler; Eşrefiye, Nil Caddesi, Cemiyet Zehra, Halidiyye, Mesakin Sebil, Mogambo ve Yeni Halep.

Haberin Devamı

9 ölü, 70 yaralı

Saldırı sonrası rejim uçakları muhalif mevzilere yoğun bombardıman başlattı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejimin sabahın ilk ışıklarıyla muhalif noktaları bombalamaya başladığı bilgisini geçerken, savaş uçaklarına karadan yoğun havan topu atışlarının eşlik ettiğini belirtti. Gözlemevi'ne göre son 12 saatte Halep'te 4'ü sivil 9 kişinin öldüğünü duyurdu. 70 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Leyramon hattından, Cendul bölgesinden saldıran muhalifler, Hava Ceviyye ve Topçu okulundan başlayarak Sifira-Hanasir hattına kadar Esed güçlerine yönelik saldırıların süreceğini açıkladı.

IŞİD, 29 Mayıs’ta Halep'in kuzeyine saldırınca, diğer muhalif grupların önceden yapmayı planladığı bu saldırı ertelenmişti.