Gazete Vatan Logo

Haftalık çalışma saatini aşan süreler için ne kadar ücret ödenmelidir?

Çalışanlar, yasada belirlenen haftalık çalışma saatinin üzerinde çalıştıkları taktirde ne kadar fazla mesai ücreti almaları gerektiğini merak ediyor. Çalışanların fazladan ve zamlı ücret alabilmeleri için sözleşmede belirlenen ya da yasada sınırlanan süreden fazla çalıştırılmış olmaları gerekir. Peki bu durumda çalışanlar, hangi oranlarda zamlı ücret almaya hak kazanır?

Haftalık çalışma saatini aşan süreler için ne kadar ücret ödenmelidir?

Çalışanların hangi durumlarda fazla çalışmış sayılacağı ve bu çalışmalarının karşılığı olarak ne kadar fazla mesai ücreti alabilecekleri yasada belirlenmiş durumda. İşte haftalık çaloşma saatini aşan süreler için çalışanları alacakları ücret miktarı!

SÖZLEŞMEDE YAZANDAN FAZLA ÇALIŞILDIĞINDA NE KADAR ÜCRET ALINIR?

4857 sayılı İş Kanununa göre fazla çalışma, haftalık 45 saati aşan çalışmaları ifade etmektedir. Denkleştirme esasının uygulandığı haller dışında haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma kapsamında değerlendirilir.4857 sayılı İş Kanununa göre, haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda, ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmadır. Fazla sürelerle çalışmada, her 1 saat fazla çalışma için verilecek ücret normal saatlik çalışma ücretinin yüzde 25 yükseltilmesi suretiyle belirlenir. Sözleşmede haftalık 40 saat çalışacağı belirtilen bir işçi, işveren tarafından haftada 44 saat çalıştırılıyor ise söz konusu durumda 4 saat için zamlı ücret ödenir.

Haberin Devamı