Gazete Vatan Logo

Hafta sonu sınava girecek olanlar dikkat!

Hafta sonu zorlu bir YGS heyecanı öğrencileri bekliyor. Öğrencilerin bu dönemde yediklerine de dikkat etmesi gerekir. Peki öğrenciler nasıl beslenmeli? Detaylar haberimizde...

Hafta sonu sınava girecek olanlar dikkat!

Sınav dönemi öğrencilerin streslerini azaltması için beslenmelerine önem göstermesi gerekir.

Diyetisyen Selin İnal hafta sonu sınava girecek öğrencilere altın değerinde önerilerde bulundu

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE

Ağır ve yağlı yemeklerden kaçının. Stres bağırsak hareketlerini arttırabilir. Buna ek olarak eğer çok yağlı ve ağır yemekler yenilirse sindirim problemi yaşanabilir.

Yeni yiyecekler denemeyin. Her besin herkeste farklı etki yapabilir. Bu nedenle zihin açar, çok faydalı gibi öneriler ile daha önce yemediğiniz bir besini tüketmeyin.

Uyumadan önce fazla sıvı tüketmeyin. Uzun ve deliksiz bir uyku uyumak için aşırı sıvı tüketmeyin. Aksi durumda sık idrara çıkma durumu olacak ve gece içerisinde uyanmanıza neden olacaktır.

SINAV SABAHI

Şekerli gıdalar uyku getirebilir. Basit şekerli çikolatalar, şekerler kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürür. Bunun sonucunda uyku getirebilir. Bunun yerine lif içeren ve kan şekerinizi yavaş yükseltecek meyveleri tercih edin. Örneğin 1 adet muz (kabızlık problemi yoksa) veya 1 yemek kaşığı yaban mersini iyi tercihlerdir.

Haberin Devamı

Kahvaltı şart. Kahvaltı yapmak dikkati arttırır, odaklanmayı kolaylaştırır. Başarı sağlar. Kahvaltıda 1 adet haşlanmış yumurta sınav sırasında uzun süre tokluk sağlar. Tam tahıllı/buğday/çavdar ekmeği gibi esmer ekmekler de uzun süre tokluk sağlar. Aynı zamanda kan şekerini yavaş yükseltir.

Kahvaltıda sizi susatabilecek gıdalardan kaçının. Tuzlu zeytin, kızarmatalar ve sucuk gibi fermente ürünler kahvaltıda tüketilirse, sınav sırasında aşırı susamaya neden olabilir.

SINAV HAFTASI

Haftada 3-4 gün balık tüketin. Balık yüksek miktarda omega-3 içerir. Omega-3 beyin gelişimini destekler, hafızayı güçlendirir.

Sabahları 1-2 adet ceviz içi yiyin. Ceviz de balık gibi yüksek miktarda omega-3 içerir, hafızayı güçlendirir.

Sakinleştirici bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Melisa ve papatya gibi uyumaya yardımcı, stresi azaltan bitki çaylarını gece uyumadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Daha rahat bir uyku ve stresin azalmasını sağlar.

Haberin Devamı

Stresi azaltmak için yüksek antioksidan tüketin. Antioksidan stersi azaltırken bağışıklığı arttırır. Kuru erik, kuru kayısı, c vitamini içeren meyveler ve sebzeler yüksek antioksidan kaynağıdır.

Sınava girecek olan bütün öğrencilere başarılar dileriz.