Çocukta güvenli bağlanma gelecekteki ilişkileri etkiliyor!
Çocukta güvenli bağlanma gelecekteki ilişkileri etkiliyor! Bağlanma insanlar için temel bir ihtiyaç olarak kabul ediliyor. Güvenli bağlanan çocuğun, annesini korku ve kaygı anlarında dönebileceği güvenli bir sığınak olarak gördüğünü belirten uzmanlar, erken yıllarda anne ve çocuk arasında kurulan güvenli veya güvensiz ilişki modelinin ilerleyen yıllarda sosyal ilişkileri olumlu ya da olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor. Uzmanlar güvenli bağlanmanın sağlanabilmesi için çocuğun fiziksel, tensel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğine dikkat çekiyor.
26.07.2021 Sağlık
Çocuklardan ölümü saklamayın!
Çocuklardan ölümü saklamayın! Pandemi süreciyle birlikte çocuklar ölüm kavramıyla daha sık karşılaşmaya başladı. Çocuklardan ölümün saklanmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, çocuğa güvendiği bir yakını tarafından, yaşamın sonu şeklinde tanıtılarak anlatılmasını tavsiye ediyor. Uzmanlar, ölüm yerine “uyumak, hasta olmak, uzaklara gitmek” gibi kelimelerin de asla kullanılmaması gerektiğini de kaydediyor.
26.05.2021 Sağlık
Uzmanlar uyardı! Bu hitaplar çocuğa zarar veriyor!
Uzmanlar uyardı! Bu hitaplar çocuğa zarar veriyor! Çocuklara hitap edilirken ebeveynlerin tutumu, yaklaşımı, onunla konuşma şekli ve bakışı bile çocuklar için büyük önem taşıyor. Çocukların özellikle cinsel kimlik evresi olan 3-6 yaşta ebeveynlerinden doğru mesajlar almalarının önemine dikkat çeken uzmanlar, onlara isimleri ile hitap etmenin en doğrusu olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, ‘kızım, oğlum, çocuğum, yavrum’ gibi hitapların da kullanılabileceğini fakat ‘aslanım, prensesim’ gibi hitap şekillerinin çocuklar için son derece zararlı olduğunu vurguluyor. Öte yandan ‘sevgilim, aşkım’ şeklinde hitaplar da uzmanlarca sakıncalı bulunuyor.
4.05.2021 Sağlık