Kişisel çabalar yetersiz kalabiliyor! Uzman desteği şart, bir kaç hafta sürüyor
Kişisel çabalar yetersiz kalabiliyor! Uzman desteği şart, bir kaç hafta sürüyor Dünya genelinde milyonlarca kişi obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Birçok hastalığın altında yatan nedenlerin başında olan obezite; kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, belirli kanser türleri, uyku apnesi, eklem problemleri ve psikolojik sorunlara sebep olabiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın Dünya genelinde obeziteye bağlı hastalıkların artmasıyla birlikte, kilo kaybı yöntemlerine olan talebin yükseldiğini söyleyerek tercih edilen yöntemlere dair bilgi verdi.
17.03.2024 Yaşam
Genel cerrahi uzmanı Doç.Dr. Yaşar Subutay trafik kazasında hayatını kaybetti
Genel cerrahi uzmanı Doç.Dr. Yaşar Subutay trafik kazasında hayatını kaybetti Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi GATA Genel Cerrahi Anabilim Dalında görev yapan Doç.Dr. Yaşar Subutay Peker, trafik kazasında hayatını kaybetti.
22.10.2022 Yaşam
Kalın bağırsak polipleri kolon kanseri nedeni olabilir
Kalın bağırsak polipleri kolon kanseri nedeni olabilir Kalın bağırsak poliplerinin kolon kanserine neden olabileceğine değinen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi kanserli olmayan kalın bağırsak poliplerinin de zamanla kanserli hale gelebileceği konusunda uyardı. Prof. Dr. Çağlıkülekçi, 40 yaşından sonra düzenli kolonoskopi ile kolon kanserinin erken teşhisnin mümkün olduğunu söyledi.
2.04.2021 Sağlık
Obezite nedir?
Obezite nedir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Sakçak cevapladı; Obezite nedir? Obezite, kişinin olması gerekenden daha yüksek kilolu olması durumudur. Bunu farklı ölçümlerle ifade edebiliriz. Pratik olması açısından bel çevresi ölçümü kolaylıkla yapılabilen bir ölçümdür. Bunun kadınlarla 88, erkeklerde ise 102 cm’nin üzerinde olması obezite durumudur.
31.07.2017 Sağlık
Bariatrik cerrahi diyabet rahatsızlığını nasıl etkiler?
Bariatrik cerrahi diyabet rahatsızlığını nasıl etkiler? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevapladı; Bariatrik cerrahi diyabet rahatsızlığını nasıl etkiler? Günümüzde bariatrik cerrahi yöntemleri, morbid obezite tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerdir. Bu ameliyatlarla birlikte bariatrik cerrahide morbid obeziteye eşlik eden bazı hastalıkların tedavisi mümkündür.
5.05.2017 Sağlık
İnsülin direnci nedir?
İnsülin direnci nedir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevapladı;İnsülin direnci nedir? İnsülin, vücuttaki kan şekerini düzenleyen başlıca hormondur. İnsülin direnci ise salgılanan insülinin dokularda görevini aktif olarak yerine getirmesine karşı gelişen direnç olarak tanımlanır.
5.05.2017 Sağlık
Lenf diseksiyonu nedir, lenf bezi diseksiyonu ne zaman yapılır?
Lenf diseksiyonu nedir, lenf bezi diseksiyonu ne zaman yapılır? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Lenf diseksiyonu nedir, Lenf bezi diseksiyonu ne zaman yapılır? Lenf bezlerinin çıkartılmasına lenf diseksiyonu denir. Boynumuzda 600 tane lenf bezi vardır. Tabi ki ameliyatlar sırasında 600 tane lenf bezinin çıkartılması mümkün değildir.
21.11.2016 Sağlık
İğne biyopsisi nedir ,tiroid nodüllerinde nasıl uygulanır?
İğne biyopsisi nedir ,tiroid nodüllerinde nasıl uygulanır? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; İğne biyopsisi nedir, Tiroidnodüllerinde nasıl uygulanır? İğne biyopsisi tiroidnodüllerinde ultrasonla birlikte altın standart bir tekniktir. İğne biyopsisi bir enjektör iğnesiyle tiroidnodülü içerisine girilip hücre alınması, bu hücrelerin cama yayılarak özel bir boya yapılıp patolog tarafından incelenmesi tekniğidir.
21.11.2016 Sağlık
Tiroid kanseri ameliyatları nasıl yapılır?
Tiroid kanseri ameliyatları nasıl yapılır? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Tiroid kanseri ameliyatları nasıl yapılır? Tiroid ameliyatı iki taraflı veya tek taraflı olarak gerçekleştirilir. İki taraflı tiroidin çıkartılması total tiroidektomiameliyatıdır. Tek taraflı tiroid çıkartılıyorsa buna lobektomi denir.
21.11.2016 Sağlık
Papillertiroid kanseri nedir, ne sıklıkla görülür?
Papillertiroid kanseri nedir, ne sıklıkla görülür? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Papillertiroid kanseri nedir, ne sıklıkla görülür? En sık görülen tiroid kanseri Papillertiroid kanseridir. Papillertiroid kanseri çok iyi seyirlidir ve radyoaktif iyot tedavisine çok duyarlıdır. Papiller kanserinin tanısı iğne biyopsisiyle de büyük ölçüde koyulmaktadır.
21.11.2016 Sağlık
Tiroid kanser inedir, sık görülen tipleri nelerdir?
Tiroid kanser inedir, sık görülen tipleri nelerdir? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Tiroid kanseri nedir, sık görülen tipleri nelerdir? Tiroid kanserleri endokrin organ kanserleri arasında en fazla görülen kanser grubudur. Tiroid kanserleri içerisinde de %80 oranında Papiller kanser görülür. Çok iyi seyirlidir.
21.11.2016 Sağlık
Tiroid kanserlerinde lokalnüks nedir, nasıl tedavi edilir?
Tiroid kanserlerinde lokalnüks nedir, nasıl tedavi edilir? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Tiroid kanserlerinde lokalnüks nedir, nasıl tedavi edilir? Lokal nüks, tiroid kanseri ameliyatından sonra (1,2,5 hatta 10 yıl sonra) tiroid ameliyatının yapıldığı bölgede yani tiroidin çıkartıldığı bölgede bir dokunun büyümesi şeklinde olur.
21.11.2016 Sağlık
Tiroid kanseri hangi bölgelere metastaz yapar?
Tiroid kanseri hangi bölgelere metastaz yapar? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Tiroid kanseri hangi bölgelere metastaz yapar? Metastaz, kanserin bir yere sıçramasıdır. Genellikle hastalar arasında “sıçrama” şeklinde söylenir. Biz de bunu tıp terminolojisinde metastaz olarak kullanmaktayız. Metastaz olarak; uzak metastazlar ve yakın metastazlar vardır.
21.11.2016 Sağlık
Tiroid ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?
Tiroid ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor;Tiroid ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli? Tiroid ameliyatı sonrası dikkat edilecek hususlar, eğer hastada ameliyat sonrasında parmak uçlarında, dudak kenarlarında karıncalanma, uyuşma olursa mutlaka doktora haber vermelidir. Bu kalsiyum düşüklüğünün habercisidir.
21.11.2016 Sağlık
Rastlantısal tiroidnodülü nedir, hangi tetkikler sırasında görülebilir?
Rastlantısal tiroidnodülü nedir, hangi tetkikler sırasında görülebilir? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Rastlantısal tiroidnodülü nedir, hangi tetkikler sırasında görülebilir? Günümüzde check-up amaçlı pek çok tetkik yapıldığı için tiroidnodülleri tesadüfi olarak bulunmaktadır. Örneğin meme ultrasonu yapılırken tiroide de bakıldığı zaman veya şah damarı şah damarı karotis tetkiki yapılırken tiroid nodülü tespit edilebilir.
21.11.2016 Sağlık
Tiroidnodülü saptanan bir hastaya hangi işlemler uygulanmalıdır?
Tiroidnodülü saptanan bir hastaya hangi işlemler uygulanmalıdır? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Tiroidnodülü saptanan bir hastaya hangi işlemler uygulanmalıdır? Troidnodülü belirlendiği zaman ilk yapılacak şey bu nodülün fonksiyonlarına bakmaktır. Fonksiyonları da tiroid hormonları belirler.
21.11.2016 Sağlık
Meme kanserinde erken teşhis için neler yapmak gerekiyor?
Meme kanserinde erken teşhis için neler yapmak gerekiyor? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erkan Öztürk cevaplıyor; Meme kanserinde erken teşhis için neler yapmak gerekiyor? Meme kanserinde erken teşhise karar verirken öncelikle hastanın risk derecesi doğru saptanmalıdır. Yüksek riskli hastalarda erken tanı oldukça önemlidir. Bu sebeple 20 ile 40 yaş arasındaki hasta grubuna yıllık kontroller önerilmektedir. Riski normal olan hastalara ise iki ya da üç yılda bir yapılacak hekim muayenesi ve hekimin uygun gördüğü tetkikler planlanmaktadır. Semptomatik ve problemi olan hastalarda yıllık olarak mamografi ve hekim muayenesi olmazsa olmazlar arasındadır.
22.08.2016 Sağlık
Meme kanseri tedavisi hangi aşamaları içerir?
Meme kanseri tedavisi hangi aşamaları içerir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erkan Öztürk cevaplıyor; Meme kanseri tedavisi hangi aşamaları içerir? Meme kanseri tedavisi; cerrahi tedavi, sistemik tedavi (Kemoterapi veya hormonoterapi) ve radyoterapi seçeneklerini içermektedir. Bu üç tedavi hastalığın evresine ve tümörün biyolojik özelliklerine göre hastaya özel sıralamasıyla karar verilen yöntemlerdir.
22.08.2016 Sağlık
Safra kesesi taşlarında tedavi nasıl olmalıdır?
Safra kesesi taşlarında tedavi nasıl olmalıdır? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor; Safra kesesi taşlarında tedavi nasıl olmalıdır? Safra kesesi taşlarında tedavi sessiz ve hastanın yaşam kalitesini etkilemeyen safra taşları takibe alınabilir. Ancak çok sayıda küçük safra kesesi taşı olanlarda, 2 cm ve daha büyük taşları olanlarda safra kesesinin tamamen duvarının porselen kese denilen durumlarda mutlaka cerrahi işlem yapılmalıdır.
21.06.2016 Sağlık
En sık karşılaşılan safra kesesi hastalıkları nelerdir?
En sık karşılaşılan safra kesesi hastalıkları nelerdir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor; En sık karşılaşılan safra kesesi hastalıkları nelerdir? En sık rastlanılan safra kesesi hastalıkları, safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi polipleri de nispeten sık rastladığımız bir safra kesesi problemidir. Safra kesesi kanserine ise son derece nadir rastlanır.
21.06.2016 Sağlık
Kasık fıtıkları nasıl tedavi edilir?
Kasık fıtıkları nasıl tedavi edilir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor; Kasık fıtıkları nasıl tedavi edilir? Kasık fıtıklarının tek tedavisi cerrahidir. Kasık fıtıkları tanı konulur konulmaz opere edilmelidir. Bazı istisnai durumlarda, ileri yaşlarda, ek yandaş problemleri olan hastalarda, eğer doktora ve sağlık kuruluşlarına çok hızlı bir şekilde yetişebilecekse kasık fıtıkları takip edilebilir.
21.06.2016 Sağlık
Kasık fıtığı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Kasık fıtığı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor; Kasık fıtığı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Kasık fıtığı her on erkekten birinde görülmektedir. Normalde testikscrotum denilen torbaya inerken karın içinde bir kanal kullanır. Bu kanalın gevşekliği, zayıflığı nedeni ile karın içindeki bağırsakları öndeki periton denilen karın zarıyla birlikte bu torbaya ilerlemesine kasıt fıtığı denilmektedir.
21.06.2016 Sağlık
Reflü nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nelerdir?
Reflü nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nelerdir? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor;Reflü nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nelerdir? Gastroözofajialreflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri gelmesi demektir. Zaten reflüLatince ’de geri gelme anlamını taşır. Normalde mide içerisindeki asit, safra gibi sıvılar mideye herhangi bir zarar vermezler.
21.06.2016 Sağlık
Reflü tanısı nasıl konulur? Tedavisinde neler yapılır?
Reflü tanısı nasıl konulur? Tedavisinde neler yapılır? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor;Reflü tanısı nasıl konulur? Tedavisinde neler yapılır? Reflü tanısında endoskopi, baryumlu grafi ve bazı hastalarda 24 saatlikpHmonitörizasyonu dediğimiz burundan bir katater yardımıyla yemek borusuna ve mideye indirilen kataterle birlikte pHmonitörizasyonureflü tanısı kolaylıkla konulur.
21.06.2016 Sağlık
Obezite cerrahisinin tehlikeleri var mı?
Obezite cerrahisinin tehlikeleri var mı? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor;Obezite cerrahisinin tehlikeleri var mı? Her ameliyatta olduğu gibi obezite cerrahisinde de bazı tehlikeler vardır. Ancak halk arasında oluşan algının aksine bu tehlike diğer ameliyatlara göre çok yüksek değildir.
21.06.2016 Sağlık