Lenfoma hastalarına Covıd sürecinde 8 önemli uyarı
Lenfoma hastalarına Covıd sürecinde 8 önemli uyarı Lenfoma görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor ve tedavi için geç kalınan hastalar hayati tehlike ile karşı karşıya kalabiliyor. Dünyada kanser istatistikleri konusunda düzenli kayıt yapılan ülkelerde elde edilen verilere göre, lenfomanın yaklaşık iki kat artış gösterdiği görülüyor. Hematoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Çetin, 15 Eylül 'Dünya Lenfoma Günü'' nedeniyle lenfoma hastalarının dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
14.09.2021 Sağlık
Virüsü atlatanlarda sürekli halsizlik ve yorgunluk kalıyor!
Virüsü atlatanlarda sürekli halsizlik ve yorgunluk kalıyor! Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vaka sayılarında artış devam ediyor. Bu duruma karşı bir yandan sağlık çalışanları hastaların tedavisi için canla başla mücadele ederken bir yandan da bilim insanları virüse karşı ilaç, aşı gibi yeni çözümler üretmeye çalışıyor. Virüsün insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerine ise her geçen gün yeni bir problem ekleniyor. Enfeksiyonla savaştıktan sonra en sık görülen sorunlardan birinin modern çağın hastalığı olarak da adlandırılan kronik yorgunluk olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, “Post-kovid sendromu ya da uzamış kovid sendromu gibi tanımlamalarla ifade edilen bu durumun en sık görülen belirtisi de yorgunluk. Hastaların yaklaşık üçte birinde uzamış yorgunluk şikayetleri saptanırken, beşte biri de tam olarak iyileşmediklerini ifade ediyor” dedi.
8.02.2021 Sağlık
Unutkanlığın altında o hastalık olabilir
Unutkanlığın altında o hastalık olabilir Solukluk, halsizlik ve çabuk yorulmanın altında yatan nedenin anemi olabileceğini belirten Prof. Dr. Fatma Deniz Sargın, “Uyku ve iştah bozuklukları, nörolojik belirtiler mesela ellerde ayaklarda uyuşmalar, huzursuz bacak sendromu, denge kayıpları, unutkanlık gibi şikayetleri olanlar kansızlık gelişmeden de demir, B12 vitamini ve folik asit miktarlarına baktırmalıdır” dedi.
4.02.2020 Sağlık