20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli?
20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli? Genellikle 25 yaşından önce gelişen, üçüncü büyük azı dişi olan 20 yaş dişlerinin yaratacağı sorunlara dikkat çeken Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özge Özdal Zincir, “Bu dişlerin komşu dişler üzerinde çürük, diş eti iltihabı, doku hasarına bağlı kistik yapı oluşturması veya diş dizimini bozması durumunda çekilmeleri gerekmektedir” dedi.
5.05.2021 Sağlık
20 yaş dişlerinizi ihmal etmeyin!
20 yaş dişlerinizi ihmal etmeyin! Ağızda en son süren dişler 20 yaş dişleridir. Çenenin sonunda, iki tarafta, ikisi üstte ve ikisi altta olmak üzere toplamda dört 20 yaş dişi vardır. Çoğunlukla 18-24 yaş aralığında çıkan bu dişler, bazı kişilerde geç yaşlara kadar çıkmaz ya da gömük kalır. 20 yaş dişleri ile ilgili problem yaşayanlar genellikle bu dişlerin çektirip çektirmeme konusunda kararsız kalır. Peki, 20 yaş dişleri çektirilmeli midir? 20 yaş dişleri neden gömük kalır? Gömük kalan 20 yaş dişlerinin tedavisi nedir? Çekilmez ise nelere yol açabilir? Hangi durumlarda bu dişleri ihmal etmemeli? Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın 20 yaş dişleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.
14.03.2021 Sağlık
Ağızdaki "20 yaş dişleri" tehlikesi!
Ağızdaki "20 yaş dişleri" tehlikesi! Diş Hekimi Doktor Umut Şimşek, 20 yaş dişleri ile bilinen dişlerin aslında üçüncü azı dişi olup genellikle 16-21 yaşları arasında çıktığını belirterek, “Genetik faktörlere göre 20 yaş dişleri her zaman bu yaşlar arasında sürmeyebilir. Tamamen ağız içinde sürmüş olan ve okluzyon denilen kapanışa ve çiğnemeye katkıda bulunuyor ise 20 yaş dişlerini çekmeye gerek yoktur” dedi.
8.04.2019 Sağlık
20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli?
20 yaş dişleri ne zaman çekilmeli? 20 yaş dişlerinin herhangi bir sağlık problemi teşkil etmediği sürece çekilmesine gerek yok. Ancak bu dişler ağız içerisinde çok geride konumlandıkları için iyi fırçalanamıyor ve bunun sonunda da çürük, kırık veya enfeksiyon tarzı durumlarla karşılaşılabiliyor.
22.08.2017 Sağlık