Gazete Vatan Logo

Güvenli bölge’de görüş ayrılığı

ABD’de Donald Trump’ın göreve gelmesiyle Beyaz Saray’ın sıcak baktığı Suriye’de ‘güvenli bölge’ kurulması konusunda Türkiye ve Rusya’nın görüş ayrılığı yaşadığı iddia edildi.

Güvenli bölge’de görüş ayrılığı

Al Jazeera Türk’ün haberine göre Rusya, Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ’tan temizlenen tüm alanların ‘güvenli bölge’ ilan edilebileceğini ve BMGK kararıyla uçuşa yasak bölge oluşturulabileceğini savunuyor.

Yerel yönetim oluşturma

Rusya’nın önerisi, PYD’nin tek taraflı ilan ettiği kantonları da kapsıyor. Rusya’nın bu yaklaşımıyla ‘Kürt kartı’nı ABD’ye kaptırmak istemediği yorumları yapılıyor. Türkiye için PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin kontrol ettiği alanların güvenli bölge kapsamına alınması ise kabul edilebilir değil. Ankara’ya göre böyle bir oluşum, Suriye’de toprak bütünlüğünü de tehlikeye atar. Moskova’yla görüş birliğine varılamaması halinde Ankara’da konuşulan olasılık, Fırat Kalkanı Operasyonu’yla DEAŞ’tan temizlenen bölgelerin yeniden inşa edilmesi, yerel yönetimler oluşturularak güvenliğin sağlanması, ardından hastane, okul gibi binaların yapılması. Ancak böyle bir durumda hem maddi olarak hem güvenlik kaygılarını ortadan kaldırmak için tüm yük Türkiye’nin sırtında olacağından, şimdilik Trump’ın yanıtı bekleniyor.

Haberin Devamı

16 Nisan’ı bekliyor

Haberde Trump’ın Suriye ile ilgili Türkiye’yle işbirliği halinde bir adım atmak için 16 Nisan’da yapılacak referandumu beklediği ifade edildi. Habere göre Washington, iki ülkenin verdiği sözler doğrultusunda net bir plan yapabilmesi için Türkiye’deki kampanya sürecinin bitmesini bekliyor. Güvenli bölge planları ve Rakka operasyonuna dair nihai kararlar için de referandum sonrası beklenecek.