Gazete Vatan Logo

Gururla yerli Toshiba

Vestel, Japon Toshiba’nın televizyon birimini almaya talip oldu. Çinli şirketlerin de görüştüğü birim için henüz nihai karar çıkmadı. Turan Erdoğan, “Fırsatları değerlendiriyoruz” dedi

Gururla yerli Toshiba

ABD’deki nükleer santral işlerinden milyarlarca dolar zarar eden ve geçtiğimiz aylarda sektörden çıkma kararı aldığını açıklayan Toshiba, finansal durumunu iyileştirebilmek için zarar eden birimlerini satışa çıkarıyor. Geçtiğimiz aylarda bellek bölümünü satışa çıkardığını duyuran Toshiba, şimdi de televizyon birimini satmayı planlıyor. Potansiyel alıcılar yavaş yavaş ortaya çıkarken, taliplerin arasında Çinli Hisense Grubu’nun yanı sıra Türkiye’den de Vestel yer aldı.

Son dönemde ‘Gururla Yerli’ sloganıyla yatırımlarına hız veren Vestel, Japon Toshiba’nın televizyon birimini satın almak için görüşmelere başladığını açıkladı. Ancak satın alma için nihai görüşmelere geçilmedi.

Görüşmeler başladı

Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada satın alma görüşmelerine ilişkin şöyle denildi: “Şirketimizin global markaları lisanslama ve/veya satın alma yoluyla uluslararası pazarlardaki konumunu daha da sağlamlaştırma ve markalı satışlarını arttırma stratejisi kapsamında, Toshiba Corporation’ın TV biriminin satın alınması konusunda görüşmelere başlanmış olup, bu aşamada nihai görüşmelere geçilip geçilmeyeceği henüz belirsizlik taşıdığından, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ncı maddesi kapsamında, kamuya açıklama yapılması taraflar arasında bağlayıcı bir sözleşme akdedilinceye kadar ertelenmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Erdoğan, “Geçtiğimiz aylarda Toshiba ile marka lisans anlaşması imzaladığımızı ve Manisa Vestel City’de ürettiğimiz Toshiba markalı TV’lerin Avrupa pazarında satış, pazarlama ve tedarik zinciri gibi faaliyetlerinden sorumlu olduğumuzu sizlere duyurmuştuk. Vestel olarak büyüme stratejilerimiz doğrultusunda fırsatları gözlemleyip değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.

100 milyon dolar zararda

Geçtiğimiz yıl beyaz eşya birimini Çin’in Midea Grubu’na satan Toshiba’nın televizyon birimi 2016’da bir önceki yıla kıyasla yüzde 42 daha az satış yapmış ve yaklaşık 100 milyon dolar zarar etmişti.

Haberin Devamı