Gazete Vatan Logo

Günlük kiralama 30 bin araca ulaştı

Günlük araç kiralama Türkiye’de de çok popüler oldu. Günlük kiralamadaki araç parkı 30 bin adedin üzerine çıktı. Avrupa’ya göre çok küçük kalan bu adetler kısa sürede büyüme gösterecek

Her ne kadar Türkiye’de araç kiralama sektörünün temelleri, yaklaşık 40 yıl önce “günlük kiralama” ile atılmış olsa da, günümüzde günlük araç kiralama parkı, operasyonel kiralamaya göre küçük kalıyor. Bununla birlikte 30 bin adedin biraz üzerinde olan günlük araç kiralama parkının, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında gelecek yıllarda daha fazla potansiyel barındırdığını söylemek mümkün.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) verilerine göre Türkiye’de 2013 yılı sonu itibariyle 207 bini uzun dönemli filo olmak üzere yaklaşık 225 bin 500 adet kiralık araç parkı bulunuyor.

Bunun sadece 18 bin 500 adedi günlük kiralamaya aitti. Kiralama sektörünün araç parkı, bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 227 bin adede yükselirken, bu rakamın içinde günlük kiralama sektörüne ait olan bölüm, yaklaşık 22 bine ulaştı. Ancak kurumsal olmayan firmalar da hesaba katıldığında, günlük kiralamanın elindeki araç parkının 30 bin adedin biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Filolar yüzde 25 büyüyecek

Filo pazarı sürekli büyüme kaydederken, Türkiye’de günlük kiralama da benzer şekilde artış gösteriyor. Günlük kiralamaya yönelik yeni yerel şirketlerin kurulmasının yanı sıra, global ölçekteki oyuncuların da Türkiye’ye gelmeye devam etmesi, artışın hızlanacağı anlamına geliyor. Yüksek sezonda 30 bin adetlik bir parka ulaşacağı tahmin edilen günlük kiralama sektörünün, talebin en fazla olduğu bu dönemde aktif büyüklüğünü yüzde 25 artırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Günlük kiralamada kurumsal firmaların ağırlığı giderek hissedilmeye başlarken, bu sayede sunulan yüksek hizmet kalitesinin de tüketiciler açısından olumlu etki yarattığını söylemek mümkün. Bunun bir yandan kurumsal şirketlerin müşteri trafiğini artırması beklenirken, diğer yandan söz konusu şirketlerin, Türkiye’de sunduğu hizmet kalitesiyle yurtdışına açılma isteklerinin de hızlanacağı tahmin ediliyor. Nitekim bu düşünceyle girişimlerini sürdüren, hatta faaliyet gösterdiği yurtdışı pazarların sayısını artırmayı hedefleyen şirketler de mevcut.

Haberin Devamı

Hızlı büyüme trendi

Bu yıl otomotiv pazarında düşüş devam etse de, kiralam sektörünün hız kesmediği belirtiliyor. Nitekim bazı firmaların, son aylarda satışlarının kimi zaman yüzde 40’ını operasyonel kiralama şirketlerine yapmış olması da, bunun bir göstergesi. Bu yılın ilk çeyreğinde kiralama firmalarının yeni araçlar için yaklaşık 925 milyon TL’lik bir yatırım yaptığı belirtiliyor. Bununla birlikte, son yatırımlar da hesaba katıldığında Türkiye’de operasyonel ve günlük kiralamanın toplam sektör büyüklüğünün 12 milyar TL’ye yaklaştığı ifade ediliyor. Sektördeki müşteri sayısının ilk çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 32 arttığı ancak sektörde müşteri başına düşen araç sayısında azalma olduğu da diğer saptamalar arasında.