Gazete Vatan Logo

YPG Fırat’ın doğusuna geçiyor

Ağustos ve Eylül aylarındaki açıklamalarında YPG’nin zaten Fırat’ın doğusunda olduğunu vurgulayan ABD, dün yaptığı “YPG Menbiç’ten ayrılıyor”duyurusuyla Türkiye’yi doğrulamış oldu. YPG de ilk kez “Fırat’ın doğusuna geçiyoruz” dedi

YPG Fırat’ın doğusuna geçiyor

Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği ve Fırat’ın batısını kırmızı çizgi olarak gösterdiği YPG, DEAŞ’ın elindeki Rakka kentini kurtarmak için başlatılan operasyona katılmak üzere Menbiç’i terk ederek Fırat Nehri’nin doğusuna geçeceğini açıkladı. Açıklamada, Menbiç’teki YPG güçlerinin kentin savunması için geride bırakılacak güçlerin eğitimini tamamladığı ve Rakka operasyonuna katılmak üzere Menbiç’i terkedeceği bildirildi. ABD’nin DEAŞ’la mücadele özel temsilcisi Brett McGurk da Twitter hesabından yaptığı açıklamada YPG’nin adımını bir ‘dönüm noktası’ olarak nitelendirerek, “Koalisyonumuz kendi topraklarını savunmaları için yerel güçleri eğitip desteklemekle gurur duymaktadır. Bu, DEAŞ’ın bir daha asla geri dönememesini sağlamak için en iyi formül. Irak güçleri Musul derinlerine ilerlerken, Fırat’ın doğusundaki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka’daki DEAŞ merkezini izole etmeye devam ediyor” paylaşımlarında bulundu.

Kendileriyle çeliştiler

ABD yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin ısrarına rağmen Menbiç’teki YPG’lilerin ilçeden ayrılıp Fırat Nehri’nin doğusuna geçtiğini iddia etmişti. Bu açıklamalar üzerine Türk istihbarat birimleri Menbiç’teki örgüt varlığının sürdüğünü rapor etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de, Ağustos ve Eylül ayında yaptığı açıklamalarda, örgütün kendilerine verdiği sözü tutarak Fırat Nehri’nin doğusuna çekildiğini ifade etmişti. McGurk’ın “YPG çekilecek” iddiası, ABD’nin diğer resmi açıklamalarını yalanlar nitelikte.

Haberin Devamı

El Bab’a çifte kuşatma

FIRAT Kalkanı Harekatı kapsamında ÖSO’nun ileri harekata devam edilerek Bab kuzeydoğusunda yer alan Kabbasin ve El-Bab batısındaki Al Kufayr meskun mahallerinde kontrol sağlandı. Çatışmalarda önceki gün bir muhalif şehit oldu, 14 muhalif yaralandı. El-Bab kuzeyinde üç DEAŞ’lı terörist ise ağ ele geçirildi. Muhalif unsurlar tarafından harekatın başlangıcından bu yana yaklaşık bin 720 kilometrekare alanı kapsayan 207 meskun mahalde kontrol sağlandı. Hedef tespit vasıtalarıyla belirlenen 74 DEAŞ ve bir PYD/PKK hedefine ateş destek vasıtaları ile atış yapılarak DEAŞ ve PYD/PKK mensuplarınca kullanılan barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçları imha edildi.

Haberin Devamı

‘Bugün yarın gerçekleşecek’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Menbiç’te de koalisyon güçlerinin, başta Amerika olmak üzere verdikleri söz herhalde bugün yarın, o da fazla sürmeyecek, onlar da doğuya gerek PYD gerekse YPG gitmesi söz konusuydu. Bu sözlerini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Biz o sözün de gerçekleşeceğini bekliyoruz, ümit ediyoruz” açıklaması yaptı. Erdoğan, bir gazetecinin “Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında geçtiğimiz hafta sonu El-Bab’a yönelik operasyon yeniden başladı. Açıklamalarda, iki kilometreye kadar yaklaşıldığı belirtilmişti. PYD, Türkiye’nin istediği noktaya geliyor mu?” sorusuna da “Şu anda 2 kilometre gibi bir mesafede Özgür Suriye Ordusu, bizim biliyorsunuz Özel Kuvvetlerimizin desteğinde kuşatmasını planlandığı şekilde yürütmektedir. Burada herhangi bir zaaf söz konusu değildir” karşılığını verdi. Çok fazla zaman kaybedilmeden sürecin tamamlanmasını beklediğini vurgulayan Erdoğan, “Burada bir direnme var fakat fazla sürmez” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı