Gazete Vatan Logo

YGS sınav soruları sorgulama ve YGS puan hesaplama!

YGS için toplam 2 milyon 265 bin 902 aday başvuru yaptı. 350 bin sınav görevlisi rol aldı. YGS sınav sorularını sorgulayabilir ve YGS puan hesaplaması yapabilirsiniz. Adaylar sınav sorularının hatalı olduğunu düşünüyorsa 3 gün içinde itiraz edebilirler.

YGS sınav soruları sorgulama ve YGS puan hesaplama!

Milyonlarca adayın girdiği YGS ile üniversite tercihi yapabilmek için iki farklı baraj puanı bulunmaktadır. YGS ile ön lisans programlarından bir tanesini seçecek olan adayların en az 20 net yaparak 150 puan alması gerekmektedir. Üniversiteye girişin ikinci aşaması olan LYS(Lisans Yerleştirme Sınavı)’ye girebilmek için ise en az 32 net yapmak ve minimum 180 puan almak gereklidir. 180 puan alanlar lisans programları için de tercih yapabilecekler. Sınavın soru ve cevaplarına ulaşmak isteyenler ais.osym.gov.tr internet sitesinden ulaşabilirler.

YGS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sorulara İtiraz Nasıl Yapılır?

Soruların hatalı olduğunu düşünüyorsanız, incelenme yapılması için ÖSYM’ye itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. İtiraz işlemi sınav tarihinden sonraki 3 gün içinde yapılabilecektir. Yani 15 Mart Çarşamba günü mesai saatinin bitimine kadar itiraz yapabilirsiniz. Bunun için de ÖSYS Kılavuzu’nda bulunan genel amaçlı dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurmanız gereklidir. Yazılan her dilekçede sadece 1 soruya itiraz yapılabilecektir. İtiraz yapılan her soru için de 20 TL ücret ödenmelidir. Adaylar ücreti ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Bankası Şubesi’nin 6028011-5229 numaralı hesabına yatırmalıdırlar. Yatırılan ücrete ait dekontta itiraz dilekçesine eklenerek yollanmalıdır.

Haberin Devamı

Dilekçenin işleme alınması için dilekçe üzerinde mutlaka T.C. kimlik numarası, ad, soyad, adres, imza ve ÖSYM’nin aday işlemleri internet sitesinden alınacak olan evrak referans numarası eklenmelidir. Dilekçenin aslı ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı’na ulaştırılmalıdır. Faks ile merkeze ulaştırılan dilekçeler işleme alınmayacaktır. Ayrıca itiraz için belirlenen süre dışında yapılan itirazlarda işleme alınmayıp cevaplanmayacaktır. Süre olarak ÖSYM’nin genel evrak kaydı baz alınacaktır.

Sınav ve yerleştirme sonuçları için de itiraz yapılabilmektedir. Sınav sonuçları açıklandıktan sonraki 10 gün içinde sınav sonuçlarınıza itiraz yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

LYS Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

Üniversite için ilk adım olan YGS’den sonra ikinci adım olan LYS için başvuru işlemleri başlayacak. YGS sonuçları açıklandıktan sonra YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adaylar, yükseköğretim programlarından birisini tercih edemeyecekler. LYS’ye de girme hakkı kazanamayacaklar. 150 puan altında olan adayların yerleştirme puanları da hesaplanmayacaktır. YGS puan türlerinden en az bir tanesi 180 ve üzeri puan olan adaylar, LYS için giriş hakkı kazanacaktır.

Adaylara YGS için sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek olup sonuçlar, sonuç.osym.gov.tr internet sitesinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile öğrenilebilecektir. ÖSYM’nin mobil uygulaması üzerinden de sonuçlara ulaşılabilecek. YGS puan türlerinden en az bir tanesi 180 ve üzeri puan olan adaylar isterseler LYS için başvuru yapabilecekler.

LYS için başvuru işlemleri 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

Haberin Devamı

LYS Tarihleri Ne Zaman?

LYS 5 farklı oturumda gerçekleştirilecektir. ÖSYM tarafından açıklanan 2017 sınav takvimine göre LYS tarihleri şu şekildedir;

Sınav Tarihi Sınav Süresi Sınav Başlangıç Saati

LYS-1(Matematik) 11 Haziran 2017 135 dakika 10.00

LYS-2(Fen Bilimleri) 17 Haziran 2017 135 dakika 10.00

LYS-3(Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran 2017 120 dakika 10.00

LYS-4(Sosyal Bilimler) 10 Haziran 2017 135 dakika 10.00

LYS-5( Yabancı Dil) 17 Haziran 2017 120 dakika 14.30

2017 LYS sonuçları da 11 Temmuz tarihinde ilan edilecektir.