Gazete Vatan Logo

YGS kalkıyor mu?

Son günlerde YGS'nin kaldırılacağına ilişkin iddialar artıyor. Peki gerçekten YGS sınavı kalkıyor mu? İşte YGS ile ilgili yapılan güncel açıklamalar...

YGS kalkıyor mu?

Üniversiteye girebilmek için şart koşulan YGS'nin kalkacağı iddiaları gün geçtikçe artıyor. Peki gerçekten YGS'ye artık girilmeyecek, üniversiteler sınavsız mı olacak? YGS ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

YÖK AÇIKLAMA YAPTI

Basında dolaşan YGS'nin kaldırılacağıyla ilgili YÖK'ten açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre; YGS'nin kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapılmıyor yani iddialar yalan.

YÖK'te üniversiteye giriş sistemine yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştır, yapılmamaktadır. Bir başka bakanlıkla da konuya ilişkin haberde konu edildiği gibi bir görüşme sürdürülmemektedir. Diğer taraftan sınavlar öncesinde bu tür gerçek dışı haberler adaylar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Yükseköğretim sistemine girişle alakalı kamuoyunun sadece YÖK’ün kararlarını ve duyurularını dikkate almasını önemle rica ederiz."

İddialara göre yeni sınav sisteminin ayrıntıları başlıca şu şekilde olacak:

Lise diploma puanı baz alınacak, 4 yıllık yüksek puanlı bölümler için LYS devam edecek...

Haberin Devamı

MEB eğitim uzmanlarının yaptığı analize göre, diploma puanı yüksek olan öğrenci YGS ve LYS'de de başarılı oluyor. Yeni modelde öğrencilerin lise diploma puanı üniversiteye geçişte baz alınacak.

YGS ile 2 yıllık önlisans programlarına yerleşen yaklaşık 100 bin öğrenci sınava girmeden lise diploma puanıyla kayıt yaptırabilecek. MEB ve YÖK bu okulların listesini çıkararak öğrencilere bildirecek. Öğrenci sınava girmeden diploma puanına uygun okullar arasından isterse birine kayıt yaptırabilecek.

4 yıllık yüksek puanlı lisans bölümleri için LYS yapılmaya devam edecek. Yani açıklanan listeyi tercih etmeyen öğrenciler LYS'ye girebilecek. LYS puanı aynı zamanda yüksek puanla öğrenci alan üniversiteler için de kullanılacak.