Gazete Vatan Logo

Yargıdan sürece destek!

Danıştay başkanından önemli açıklamalar

Danıştay Başkanı Karakullukcu “Çözüm süreci daha fazla zenginlik, adalet ve insan hakları sağlayacak” dedi.

Danıştay’ın kuruluş yıldönümü törenine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi başkan ve üyeleriyle çok sayıda yüksek yargı mensubu katıldı.

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Danıştay’ın bir süre önce avukatların türbanla görev yapabileceğine ilişkin kararını savunurken şunları söyledi:

“Farazi tehlikelere dayanılarak hak ve özgürlüklerin kısıtlanması yoluna gidilmemesi gerekir. Yeterli bir analiz yapılmadan, kurgusal olarak üretilen tehlike algısı üzerinden özgürlüklerin kısıtlanmasına, Türkiye uzun yıllar tanıklık etmiştir. Tehlikelerin ölçüsüz büyütülmesinin varacağı sonuç, özgürlüklerin lüks olarak algılanmasıdır. Uygarlık tarihi bir toplumda özgürlüklerin kısıtlanmasıyla güvenliğin sağlanamayacağını bize öğretmektedir. Özgürlükçü toplumlarda istikrar, baskıcı toplumlarda ise şiddet devamlılık gösterir. Huzur ve güven ortamında kalpler yumuşar, farklılıklar çatışma aracı olmaktan çıkar, sağduyu hakim olur ve milletin kaynaşması sağlanır. Bundan dolayı devletin yürüttüğü çözüm sürecinin bizlere daha fazla zenginlik, adalet ve insan hakları şeklinde olumlu yansıyacağını umuyoruz.”

AKP teklifine eleştiri

AKP’nin tüm yargı organlarının birleştirilmesi yönündeki Anayasa teklifine karşı çıkan Karakullukcu, “Bu suretle yargının mevcut sorunları daha da derinleşecek, karmaşık ve idamesi zor hantal bir yapı ortaya çıkacaktır” dedi. Karakullukcu aynı teklifteki HSYK’ya Yargıtay ve Danıştay’dan üye gönderilmesine son verilmesi önerisini de eleştirdi.

Haberin Devamı