Gazete Vatan Logo

Uluslararası törenle veda

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Meclis’te bugün devlet töreni yapılacak. Törene, çok sayıda ülkeden de temsilcilerin katılacağı ifade edildi

Dışişleri Bakanlığı’nda önceki gün yapılan toplantıda, devlet töreninin ayrıntıları belli oldu. Meclis’teki devlet töreni, 09.00 - 09.45 arasında Şeref Kapısı merdivenleri önündeki alanda gerçekleştirilecek.

Demirel’in naaşı Güniz Sokak’tan alındıktan sonra Meclis’e getirilecek ve tören kıtası tarafından karşılanacak. Demirel ailesi adına ve devlet adına birer konuşma yapılacak.

Jetler eşlik edecek

Törenden sonra Demirel’in naaşının konulacağı top arabasına, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı eşlik edecek. Demirel’in naaşı Kocatepe Camisi’ne götürülecek, cuma namazını müteakip cenaze namazı kılınacak. Demirel’in cenazesi yarın memleketi Isparta İslamköy’de yaptırılan anıt mezarda toprağa verilecek. Demirel’in naaşı Genelkurmay Başkanlığının tertibiyle askeri uçakla Isparta’ya götürülürken bu uçağa askeri jet uçakları eşlik edecek.

Katafalk istenmedi

Bu arada Demirel ailesinin, geçmişte eski Cumhurbaşkanları Celal Bayar, Turgut Özal, Fahri Korutürk’ün vefatının ardından yapıldığı gibi naaşın Meclis’te katafalka konularak, ziyarete açılmasını istemediği bildirildi.

Haberin Devamı

Trafiğe düzenleme

Demirel için TBMM’de düzenlenecek tören ve Kocatepe Camisi’nde kılınacak cenaze namazı dolayısıyla bugün başkent Ankara’da bazı yollar trafiğe kapatılacak. Yapılan açıklamaya göre kortej geçişi esnasında Atatürk Bulvarı ve İnönü Bulvarı çift yönlü olarak, Meşrutiyet Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi bugün 07.00’den itibaren cenaze töreni sonuna kadar trafiğe kapatılacak.

İslamköy’de son veda için hazırlık...

Demirel, Anıtkabir’den sonra Türkiye’nin en büyük anıt mezarının oluşturulacağı Çalça Tepe’de toprağa verilecek. Çalca Tepe’de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Eskiden küçük bir stabilize yoldan çıkılan tepeye iş makinelerinin yardımıyla yeni yollar açıldı. Demirel’in defnedileceği alan da kazılıp, hazırlandı. İçi briketlerle desteklenen mezarın yeri belli olsun diye daha önce konulan Demirel’in İslamköy’e bakan heykeli de kaldırıldı. Isparta’dan İslamköy’e giden karayolunda da yaklaşık 300 işçi tarafından çevre düzenleme çalışması yapılıyor.

Haberin Devamı

Cenaze programı

- Bugün sabah saat 07.45’te Demirel’in naaşı Güven Hastanesi’nden alınacak

- Cenaze saat 08.00’de Güniz Sokak’taki evinin önüne getirilecek. Vatandaşların katılacağı tören de düzenlenecek.

- Saat 09.00 - 09.45 arasında TBMM’de tören yapılacak

- TBMM’deki törenin ardından Demirel’in naaşı protokol kapısından vatandaşlar eşliğinde Kocatepe Camii’ne top arabasıyla götürülecek.

- Cuma namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından askeri tören düzenlenecek.

- Demirel’in cenazesi yarın İslamköy’de toprağa verilecek.