Gazete Vatan Logo

Suriyeli Qassap’a 12 yıl Türk sanıklara beraat

Adana’da sarin gazı için malzeme temini iddiasıyla yargılanan 6 sanıktan Hytham Qassap’a 12 yıl hapis cezası verildi.

Suriyeli Qassap’a 12 yıl Türk sanıklara beraat

ADANA 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ‘sarin gazı davası’nın firari Suriyeli sanığı Hytham Qassap, gıyabında terör örgütü üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılırken, bu kişiye yardım ettiği ileri sürülen tutuksuz 5 Türk sanık ise beraat etti.

Suriye’deki El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi’ne kimyasal bomba yapımında kullanılan bazı kimyasal maddelerin temin edilmeye çalışıldığı yönünde ihbar alan Adana polisi, 28 Mayıs 2013’te çeşitli adreslere operasyon düzenlemişti.

Laboratuvarda kanıtlandı

Laboratuvar incelemelerinde ele geçirilen kimyasal maddelerin birleştirilmesi halinde sarin gazı yapılabileceği ortaya çıkıp savcılık iddianamesinde de yer alınca, önce tahliye edilen Qassap hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Özel yetkili mahkemeler kaldırılması üzerine dosyanın düştüğü 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, olay yerinin Hatay olduğu gerekçesiyle dosyayı Hatay Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bu mahkeme de ‘görevsizlik’ kararı verdi. Yaklaşık 2.5 yıl sonra yeniden başlayan davanın dün yapılan 6’ıncı celsesinde Qassap, terör örgütü üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Tutuksuz 5 Türk sanık ise kimyasal madde temin etme suçundan ise suçun hazırlık aşamasında kalması nedeniyle beraat etti.

Haberin Devamı

Eren Erdem ne demişti?

iddiaları gündeme getirdiği için yoğun tepki çeken CHP milletvekili Eren Erdem, kararın ardından “Haklılığım tescillendi” dedi. Erdem, Rus televizyon kanalı RT’de iddiaları gündeme taşımış, bunun üzerine kendisine ‘vatan haini’ denilmesi üzerine de sözlerinin iddianameye dayandığını savunmuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu da “Erdem’i yedirtmeyiz” demişti.