Gazete Vatan Logo

Suriye füzesinden Türk jetine 4.5 dakika taciz!

Suriye füzesinden Türk jetine 4.5 dakika taciz!

Savaş uçağı TSK tarafından düşürülen Suriye ordusu, tacizlerine dün de devam etti. Genelkurmay, F-16 uçağımızın Suriye’de konuşlu SA-5 füze sistemince 4.5 dakika taciz edildiğini açıkladı.

Önceki gün Türkiye hava sahasını ihlal ettiği için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülen MİG-23 Suriye savaş uçağının yankıları sürüyor. Suriye, dün de SA-5 füze sistemiyle Türk F-16’sını taciz etti. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin günlük faaliyetlerine ilişkin bilgi verildi.



Radarını kilitlediler

Buna göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca altı F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattında devriye uçuşu görevine Suriye savaş uçağının düşürüldüğü önceki gün de devam edildi. Görev sırasında Hatay üzerindeki bir F-16 uçağına Suriye’de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, 4 dakika 30 saniye süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunuldu.



4 ayda 42 taciz

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Suriye’nin uçak ve helikopterlerle yaptığı taciz 4 ayda 42’yi buldu. 22 Haziran 2012’de bir Türk F-4’ün Akdeniz açıklarında Suriye tarafından vurularak düşürülmesi sonucu ’Angajman kuralları’nı yeniden belirleyen Türkiye, güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde Suriye’den gelen her türlü askeri unsuru tehdit sayacağını ve bunu da şartlar oluşması halinde uygulayacağını deklare etmişti.



Uyarılara rağmen

Türkiye, duyurduğu bu angajman kurallarında ne kadar ciddi olduğunu hava sahasında ilk olarak 16 Eylül 2013’te gösterdi. Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin güneyinden Türkiye’ye yaklaşan M-17 helikopter için kalkan F-16’lar, helikopteri Türkiye sınırına yaklaştığını belirtip geri dönmesi konusunda uyardı, ancak helikopter Türkiye tarafına 2 kilometre geçerek sınırı ihlal edince düşürüldü.



55 hava aracıyla...

Türkiye, helikopteri düşürerek Suriye’ye ait hava araçlarının sınırı ihlal etmelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğini açıkça göstermesine rağmen, Suriye Türkiye’yi hava araçlarıyla taciz etmeye devam etti. Hatay tarafından 24 Kasım 2013-24 Mart 2014 tarihleri arasında Suriye’ye ait 55 hava aracı 42 defa sınıra yaklaşarak Türkiye’yi taciz etti.

33 kez füze tacizi

Ayrıca Türk F-16’lar, Suriye’de konuşlu SA-2, SA-5, SA-17, SA-22 füze sistemleri tarafından da radarları kilitlenerek taciz defalarca taciz edildi. Son 4 ayda füze sistemleri, 33 defa Türk hava sahasında uçan F-16’lara radarını kilitledi ve toplamda 11 dakika 40 saniye bu kilidi muhafaza ederek taciz etti. Bu tacizlerden en uzunu 1 Ocak’ta oldu. Hava devriye görevi uçuşu yapan 2 F-16 uçağı Hatay üzerindeyken, Suriye’de konuşlu füze sistemleri tarafından toplam 5 dakika 10 saniye süre ile 8 kez radar kilidi muhafaza edilerek taciz edildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL:

Türk Silahlı Kuvvetleri görevini yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk hava sahasını ihlal eden Suriye’ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, “Suriye’de olup bitenleri düşündüğümüzde bu tehlikeli durum konusunda silahlı kuvvetlerimiz karada, havada ve denizde teyakkuzdalar. Sınırları korumakla görevli silahlı kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdiler” dedi. Gül, bir gazetecinin “Suriye tarafıyla temasa geçtiniz mi?” yönündeki sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Herhalde benim geçecek halim yok. Gerek askeri, gerek Dışişleri Bakanlığı açıklamaları oldu. Normal şartlar olsa o zaman başka uygulamalar olabilir. Zaten angajman kurallarının uygulanacağı ilan edilmişti, duyurulmuştu. Dolayısıyla gereği yapılmış oldu.”

BAŞBAKAN YARDIMCISI İŞLER:

‘Savaş çıkarma niyetimiz yok’

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili değerlendirmede bulundu: “Bizim savaş çıkarma, savaşa girme gibi bir hevesimiz yok. Ama sınırlarımızı koruma konusunda son derece kararlı olduğumuzu da herkesin bilmesi gerekmektedir. Aynı şey Süleyman Şah Türbesi için de geçerli. Esed’e seçimden önce mesaj gönderdik, ‘Gelin bizim sınırlarımızı ihlal edin’ mi dedik? Ama Sayın Kılıçdaroğlu birkaç gün önce bu tip gelişmeler olabileceğini söyledi. Acaba onlar o bilgileri nereden alıyor? Esed’le bunlar kol kolalar. Umut Oran’ın yaptığı açıklamalar zaten onun göstergesi. Bizim bu ülkenin barışından, huzurundan istikrarından başka bir şey istemiyoruz.”


Sınırda Süleyman Şah önlemi!

TSK, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) tehdit ettiği Süleyman Şah Türbesi’ne ulaşımın sağlandığı Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin Mürşitpınar Köyü sınırında önlemlerini artırdı. Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu, onlarca tank ve zırhlı aracın konuşlandırıldığı sınır hattına Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan da araç ve personel takviyesi yapıldı. Türkiye’nin yurt dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi, Mürşitpınar Köyü’ne 35 kilometre uzaklıkta.

Awacs da devrede

TSK’nın bölgeyi geçtiğimiz günlerde Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katılan Havadan Uyarı ve Erken İhbar (Awacs) uçağıyla da takibe aldığı öğrenildi. Türkiye’nin alçak irtifa hava gözetleme zaafiyetine son veren Awacs, coğrafi engellerden etkilenmeden Suriye sınırındaki hava hareketliliklerini tarayabiliyor. Awacs, yakıt ikmaliyle 24 saat havada kalabiliyor.


Yol kontrolleri artırıldı

Suriye sınırındaki Gaziantep’in Karkamış ilçesinde de güvenlik önlemleri artırıldı. İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, kent girişi ve çıkışında uygulama noktası oluşturarak şüphe üzerine durdurdukları araçları aradı.

ABD: Türkiye’ye bağlıyız

TABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülen Suriye uçağıyla ilgili açıklama yaptı: “Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlıyız. Suriye hükümeti tarafından 2012’de bir Türk uçağının düşürülmesinden bu yana Türk hükümetinin angajman kurallarıyla ilgili olarak tamamen şeffaf olduğunu biliyoruz. Türk hükümeti, bu olayda Suriye askeri uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ve tekrarlanan uyarıların ardından birliklerinin ateş açtığını söyledi. Elbette, Türk hükümeti olayı daha yakından araştırıyor, biz de onlarla görüşüyoruz ve irtibatta kalmayı sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı