Gazete Vatan Logo

‘Türbeye müdahale cevabını görür!’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, IŞİD’in tehdidi konusunda Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığıyla sürekli irtibat halinde olduklarını söyledi: “Her an her türlü riskle karşı karşıya kalabiliriz. Devlet olmanın bir gereği olarak da, bu risklerin tümünü hesap ederek, olabilecek bütün senaryoya hazırlıklı olmak şarttır, herkes bilir. Suriye rejimi de, Türkiye topraklarına her hangi bir söz konusu olabilecek yanlış yaklaşım veya müdahale, cevabını görür. Oradaki Mehmetçiklerin güvenliği bizim 75 milyon vatandaşımızın güvenliğidir. O bakımdan her türlü tedbir alınmıştır. Şu anda orada durum stabildir. Bir hareketlilik görünmüyor.”

NATO destek verdi

Davutoğlu, düşürülen Suriye uçağıyla ilgili yaptığı açıklamada da şunları söyledi: “Suriye uçağı sınırımızı 1 kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller zaten Genelkurmay Başkanlığınca bütün çalışmalar yapıldı. Dün (önceki gün), BM Genel sekreteri Ban Ki-mun’un ile görüşme gerçekleştirdim. BM Güvenlik Konseyi Genel Kurulu’na ve NATO’ya bir mektupla bildirimlerde bulunduk, gerekli dokümanları verdik. Sınır ihlalinin oluş seyriyle ilgili kapsamlı izahatlarda bulunduk. Daha sonra NATO genel sekreteriyle konuştuk. NATO Genel sekreteri, ittifakın ve bütün müttefiklerin açık desteğini ifade ettiler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ittifak üyesi olarak her zaman yanında olduklarını da ifade ettiler. BM genel sekreteri de bu çerçevede verdiğimiz bilgilerden dolayı tebrik etti.”

‘Gelin ihlal edin mi’ dedik

Suriye uçağının düşürülmesi zamanıyla ilgili yayın organlarında çıkanları üzüntüyle karşıladığını ifade eden Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına da tepki gösterdi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ciddi kararlılığı konusunda tereddüt ifade eden bir takım beyanlar, hiçbir şekilde kabul edilemez. Hele bunların Türkiye’de ifade edilmiş olması çok üzücüdür. Suriye hava kuvvetlerine gelin bizim sınırımızı ihlal edin diye bir davetiye çıkarmış hükümet. Seçimlere çok az süre kaldı, bu ihlale göz mü yumalım deseydik. Bunlar hiçbir devlet anlayışıyla bağdaşmaz.”

‘Vatana ihanettir’

“Suriye rejimi ağzıyla bunu bir seçim manevrası gibi yansıtmaya çalışması her şeyden önce hem ciddiyetsiz hem de Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu konudaki kararlı ve her zaman takdir edilen ilkeli tutumuna mugayir bir tavırdır. Seçimlerle ilgili hiçbir kaygı veya bu anlamda hiç bir seçim güvenliği konusunda hiçbir mesele yokken, açık şekilde elimizdeki verilerle sınır ihlal yapılmışken, bu olayla seçimle irtibatlandırmak basiretsizlik ve art niyetliliktir. Biraz daha ileri gidecek olursam açık söyleyeyim, vatana sadakat ve uzlaştırmak mümkün değildir, ihanettir.”

Haberin Devamı