Gazete Vatan Logo

Suçu düşürüldü vize bekliyor!

Rusya’da tutulan Greenpeace aktivisti Gizem Akhan’ın Türkiye’ye dönüşü için tek engel olarak pasaportuna vize damgası vurulması kaldı.

Kuzey Kutbu’ndaki petrol aramalarını protesto ederken tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Greenpeace aktivistlerine yapılan suçlamalar düşürülüyor. 4’ü Rus 26’sı yabancı uyruklu olan eylemcilerin Rus Parlamentosu Duma tarafından genel af kapsamına alınması eve dönüş sürecini hızlandırdı.

Suçlama düşürüldü

Dün sabah St. Petersburg’taki Rusya Soruşturma Komitesi’ne görüşmeye çağrılan Gizem Akhan hakkında daha önce yöneltilen holiganlık suçlaması komite tarafından düşürüldü. Önceki gün ilk olarak İngiltere vatandaşı Anthony Perrette yapılan suçlamalar düşürülmüştü. Rusya soruşturma Komitesi sabah saatlerinde görüştüğü Gizem Akhan’ın ardından Greenpeace aktivistlerinin tamamına yapılan suçlamaları teker teker iptal etti. Greenpeace aktivistlerinin bazılarına imzalanan af belgeleri teslim edildi. Greenpeace’ten yapılan açıklamaya göre Rusya Federal Göçmen Servisi’ne çıkış vizesi için başvuran Anthony Perret’e yetkililer vize başvurusunun 26 Aralık Perşembe günü onaylanacağını söyledi.

‘Af değil özür dilemeliler’

Davanın düşürülmesinin ardından konuşan Gizem Akhan, “Bugün (dün), af yasasından dolayı davanın kapatılmasıyla ilgili kağıtları aldım. Şimdi, bir tek çıkış vizesini beklemek kaldı. Evime dönebilecek olmam çok güzel, ama tam olarak mutlu olduğumu söylemek zor. İşlemediğim bir suç için iki ay cezaevinde kalıp, son bir ay da Rusya’dan çıkmama izin vermediler ve bu haksız, adaletsiz surecin sonunda, sizi ‘affettik’ dediler. Bütün bunların sonucu af değil de özür olmalıydı” dedi. 5 haftadır St. Petersburg’ta bir otelde kalan Gizem Akhan’ın gerekli vizeyi alarak bu hafta sonuna kadar ya da en geç yılbaşından önce Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Haberin Devamı