Gazete Vatan Logo

Siyasi casuslukla suçlanıyorlar

Adana ve Hatay’da MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili soruşturmada ifade veren iki general ve bir albay tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Siyasi casuslukla suçlanıyorlar

Ocak 2014’te Adana ve Hatay’da Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait tır’ların durdurulmasıyla ilgili ‘Selam Tevhid’de Kumpas’ soruşturması kapsamında önceki gün Çağlayan Adliyesi’ne çağırılan ve ifadelerini veren Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz’da gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.

Soruşturma genişletildi

Soruşturmayı genişleten savcılık, Şubat 2015’te düzenlenen ikinci operasyonda, “terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “kurulan örgüte üye olmak”, “terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’’ suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermiş, operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17’si tutuklanmıştı. Bu operasyon kapsamında Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. - İSTİHBARAT

Haberin Devamı

Tır videoları nerede?

Öte yandan TIR baskınıyla ilgili ilginç başka gelişmeler de yaşandı. Savcılık, baskının 2 subay tarafından çekilen kaydını istedi. Ancak ‘devlet sırrı’ görüntülerin silindiği cevabı alındı. MİT ise yabancı istihbarata verildiği iddia edilen filmlerin peşine düştü. Yetkililer kayıtların başka ülkeye verildiğinden şüpheleniyor.

‘Alt kademeyi kobay gibi kullandı’ iddiası

Hamza celePoğlu: Dönemin Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu o olaydan sonra Genelkurmay Karargahı’na çekildi. Celepoğlu TCK’nın “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama” başlığı ile düzenlenen 330. Maddesi kapsamında siyasi casuslukla suçlanıyor. Bu suçun cezası ise müebbet hapis gerektiriyor. Ceyhan’da MİT’e ait TIR’lara yapılan baskın, İçişleri Bakanlığı’na gönderilen bir ihbar mailinde ‘ihtilal’e benzetilmişti. İhbarcı subay mailinde operasyon talimatının bölge komutanından geldiğini ifade etmişti. İhbar mailinde ayrıca alt kademenin Celepoğlu tarafından kobay gibi kullanıldığı belirtildi. Operasyon sonrası ise Celepoğlu’nun Adana İl Alay Komutanı Özkan Çokay ile görüşerek ifade için anlaştığı ve ‘Ben paşayım, sizi kurtarabilirim’ dediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

‘Suç uydurmak suretiyle yasa dışı dinleme’

İbrahim aydın: Hâlâ Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan İbrahim Aydın’a ise iki suçlama yöneltildi. Bunlardan biri yasa dışı dinleme iddiası. Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalışan bir kısım personelin, uyuşturucu ticareti suçu kapsamında yürütülen bir soruşturma içerisine, durdurulan MİT Tır’ları’nda görev yapan 7 MİT personelinin telefonlarını serpiştirerek Ankara Mahkemelerinden önleyici dinleme bahanesiyle kararlar aldıkları belirlendi. Suç uydurmak suretiyle MİT personeli hakkında yasadışı dinleme kararları alınması aşamasında görev alan veya imzası olan personelin bir bölümü daha önce gözaltına alınarak tutuklandı.

Haberin Devamı