Gazete Vatan Logo

'Şimdi niye çifte standart?'

Almanya ile krizi aşma arayışı

'Şimdi niye çifte standart?'

Gezi olayları sürecinde çıkan kriz nedeniyle Türk Dışişleri’ne çağrılan Alman Büyükelçi Pöhl, dün Müsteşar Sinirlioğlu ile 1 saat görüştü...

Alman Şansölye Angela Merkel’in Gezi eylemlerinde polisin müdahalesini sert bir dille eleştirmesi, ardından da 22’nci faslın açılmasını veto etmesiyle başlayan kriz sürüyor. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın veto kararını “Sarkozy de böyle yapmıştı, Merkel onun başına gelenleri unutmasın. Onunla beraber balık tutmak istemiyorsa hesabını iyi yapsın” sözleriyle eleştirmesinin ardından tansiyon yükselmiş, Almanya önceki gün Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı. Bunun üzerine Türk Dışişleri de hemen Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ü çağırdı. Ancak Pohl önceki gün şehir dışında olduğu için görüşme dün gerçekleşti. Pohl, saat 15.00’da Dışişleri Bakanlığı’na giderek Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü. 1 saat 10 dakika süren görüşme sonrasında büyükelçi ve Sinirlioğlu herhangi bir açıklama yapmadı.

‘Üsluptan rahatsısız’

Ancak kulislerde dolaşan bilgilere göre Sinirlioğlu, Almanya’nın üslubundan duyulan rahatsızlığı iletti ve büyükelçiye şu mesajları verdi:

“Dünyanın birçok ülkesinde eylem var. O ülkelerde de polis, eylemlere benzer şekilde müdahale ediyor. O zaman bir şey denmeyip, Türkiye konusunda açıklama yapılması çiftte standarttır. Türkiye’deki olaylar abartılı şekilde yansıtılıyor. Ülkeniz tarafından yapılan açıklamalarda kullanılan üslup rahatsızlık verici. ‘Dehşete düştüm, korkunç görüntüler var’ (Merkel’in RTL televizyonuna açıklaması kastediliyor) gibi değerlendirmeler, Türkiye’deki demokrasiye haksızlık.”

‘Gezi bahane ediliyor’

“3 yıl sonra, Gezi olaylarını bahane edip yeni müzakere başlığının açılmasının veto edilmesi çok yanlış. Bir ay önce iki ülke dışişleri bakanlarının Berlin’deki ortak açıklamalarında ‘Türkiye-AB sürecini artık hızlandırma zamanı gelmiştir’ değerlendirmesi yapılmıştı. Bu açıklamalar o ifadelere karşı bir tutum.”

İki bakan Katar’da görüştü


Sinirlioğlu ile Pohl’ün görüşmesinden 4 saat sonra da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Alman meslektaşı Guido Westerwelle, Suriye toplantısı için gittikleri Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi. Başbaşa yapılan görüşmede, iki bakanın krizi açmak için çaba gösterdiği öğrenildi. Görüşmenin ardından her iki bakan da kısa bir açıklama yaparak samimi bir hava içinde iki dost ve müttefik ülke olarak görüştüklerini söyledi.

BOZDAĞ: Türkler de sandıkta Merkel’i görmeyebilir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile ilgili açıklamalarının yanlış olduğunu söyledi: “Burada yanlış olan bir şey varsa o, sayın Merkel’in Türkiye’de olup bitenler karşısında gerçeklerle örtüşmeyen birtakım verilere dayanarak Türkiye’nin içişlerine dönük açıklama yapmasıdır. Bizim yaptığımız şey, bu yanlışa cevap vermekten ibarettir. Almanya’da seçimler var. Öyle anlaşılıyor ki sayın Merkel, Almanya’da Türkiye’ye dönük faaliyetlerde bulunan birtakım illegal yapıların oylarına oynuyor. Tabii sen Türkleri görmezsen belki Türkler de sandıkta başkalarını görebilir.”

Haberin Devamı