Gazete Vatan Logo

‘Rüyalarımda cezaevine götürülüşümü görüyorum’

Balyoz davasında yargılanan emekli Tuğgeneral Suat Dönmez, cezaevinde kaldığı 13 ay için devlete 1 milyon 653 bin TL tazminat davası açtı. Dönmez, “Kimlik kontrolü veya polis noktasına geldiğimde yine alıkonulacak ve cezaevine götürüleceğim hissiyle ruh halim bozuluyor” dedi.

‘Rüyalarımda cezaevine götürülüşümü görüyorum’

1984 yılında askeriyeye giren Suat Dönmez 2009 yılında Tuğgeral rütbesine terfi etti. Aynı yıl Belçika’daki NATO Genel Merkezine Türk Temsil Heyeti Kurmay Başkanı olarak atandı. Tuğgeneral Suat Dönmez’in 37 yıllık meslek hayatı 23 Eylül 2012’de Balyoz davasında tutuklandıktan bir yıl sonra zorunlu emekliye sevk edilmesiyle sonlandı. Balyoz davasında 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Dönmez, Yargıtay’ın mahkumiyet kararını bozması üzerine 9 Ekim 2013’te tahliye oldu. Dönmez yeniden yapılan yargılamada ise beraat etti.

Adalet Bakanlığı’na tazminat davası açan Dönmez, Balyoz davası nedeniyle sağlığının bozulduğunu anlattı. Dönmez, çevreye, adalete, devlete olan güveninin zedelenmesi, yaşama sevincini kaybetmesi ve 37 yıllık mesleğinden küçültücü bir şekilde ayrılmak zorunda kalması nedeniyle kendisi için 1 milyon 100 bin TL manevi, eşi ve çocukları içinde 350 bin TL manevi tazminat istedi. 382 gün cezaevinde haksız tutulduğunu belirten Suat Dönmez 203 bin TL maddi olmak üzere toplam 1 milyon 653 bin TL tazminatı faiziyle birlikte istedi.

Haberin Devamı

Mahcubiyet işkenceye dönüştü

Haksız yere tutuklanmasının psikolojisini çok etkilediğini belirten emekli tuğgeneral Dönmez, kendini örnek alan astlarının devlete ve adalete güven duygusunun sarsıldığını belirtti. Dönmez, cezaevine ziyarete gelen çocuklarıyla karşılaştığında maruz kaldığı mahcubiyet duygusunun işkenceye dönüştüğünü, haksız yere tutulduğu cezaevinde olması sebebiyle çevresine küçük düştüğünü ve rencide olduğunu dile getirdi.

Emekli General Dönmez cezaevi ve tahliye olduktan sonra yaşadığı ruh haline dilekçesinde şöyle anlattı:

Kimlik kontrolü endişesi

“Halen rüyalarımda cezaevine götürülüşüm ve oradaki günlerle ilgili kabus ve benzeri olaylar görerek son derece karamsar ve depresif bir ruh hali yaşıyorum. Kimlik kontrolü veya polis noktasına geldiğimde yine alıkonulacak ve cezaevine götürüleceğim hissiyle ruh halim bozuluyor. Kalabalık yerlerden kimlik kontrolü yapılma ihtimali olan yerlerden uzak durma içgüdüsüyle yaşıyorum.”

Haberin Devamı

Oy verme günü alıkonulmuş!

Cezaevİnden çıktıktan sonra da işkencenin devam ettiğini ileri süren Dönmez, her kimlik kontrolünde ve yurt dışına çıkmak istediğimde alıkonularak hakkında araştırma ve sorgular yapıldığını belirtti. Eskişehir’de oy kullanmak için sandığa gittiğinde de polis tarafından alıkonulduğunu anlatan Dönmez, “Hakkımda yakalama kararı olmadığı halde Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazı ile kimlik sorgusu amacıyla eşim ve yakınlarımın yanından alınarak bir saat alıkonuldum” dedi.