Gazete Vatan Logo

Restoran ve kafeler ile ilgili önemli karar! Restoran ve kafeler açılacak mı? İçişleri Bakanlığı Genelgesi yayınlandı!

Restoran ve kafelerde yeni dönem başlıyor. Binlerce işletme sahibi ve çalışanın beklediği haber geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Kabine toplantısı sona erdi. Yerinde karar dönemi olarak adlandırılan yeni normalleşme süreci resmen başlıyor. Kritik Kabine toplantısının ardından kameralar karşışına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan restoran, kafe ve kıraathaneler ile ilgili Kabine'de alınan kararları açıkladı. Koronavirüs salgını tedbirlerinin esnetilmesi sürecinde atılacak adımlar ve uygulanacak takvim kesinleşti. Aylardır mücbir sebep kapsamında hizmet veren restoranlar ve kafeler ile kapatılan kıraathaneler ile ilgili sektör temsilcileri ile görüşüldü ve etraflıca değerlendirildi. Normalleşme sürecinde restoranların nasıl çalışacağı da belli oldu. Peki, Restoran ne zaman açılacak 2021? Restoranlar 2 Mart'ta açılacak mı? Kafe ve restoranlar nasıl çalışacak? Restoran ve kafelerin açılma şartları belli oldu mu? Restoranlar nasıl açılacak? İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması...

Restoran ve kafeler ile ilgili önemli karar! Restoran ve kafeler açılacak mı? İçişleri Bakanlığı Genelgesi yayınlandı!

Milyonların gözü bu açıklamadaydı. Belli oldu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmen açıklandı. ‘Yerinde karar’ döneminin kuralları ve şartları belli oldu ve tek tek açıklandı. Günlerdir restoranların açılacağı tarih gündemden düşmüyordu. Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar ve yasaklar çerçevesinde aylardır tam kapasite ile çalışmayan restoranlar, kafeler ve kıraathanelerle ilgili son durum Kabine toplantısında değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine toplantısında görüşleri alınan sektör temsilcilerinin talepleri masaya yatırıldı ve esnafın sorunları değerlendirildi. Restoran ve kafe işletmecileri başta olmak üzere mücbir sebep kapsamında çalışmalarına ara veren işletmelerle ilgili Kabine toplantısında yeni kararlar alındı. Peki, Restoran ve kafelerde yeni dönem nasıl olacak? Restoran ve kafeler ne zaman açılacak? Kafe ve restoranlar nasıl çalışacak? Restoran ve kafelerin açılma şartları neler? İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları...

Haberin Devamı

RESTORAN VE KAFELER AÇILACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü Kabine toplantısında normalleşme adımlarının prensipte nasıl atılacağı hususunu kapsamlı bir şekilde görüştüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Buna göre, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Ülkemizin tamamında süren 21.00 ile 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek. Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim-öğretime başlanacaktır. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır. Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebileceklerdir. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerimizde 09.00 ile 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir."

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİ YAYINLANDI

İçişleri Bakanlığı Genelgesi yayımlandı. Genelgeye göre,

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır.

Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki mesafe kuralları ile Ek-1’de yer alan tabloda belirtilen kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için oturma düzeni planı hazırlanacak ve içeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecektir.

HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

Düşük Risk Grubunda Yer Alan İller

Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van. (14 İl)

Orta Risk Grubunda Yer Alan İller

Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Manisa, Nevşehir, Sivas, Tunceli, Yozgat. (28 İl)

Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller

Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak. (22 İl)

Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller

Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon. (17 İl)

Haberin Devamı

Haberin Devamı