Gazete Vatan Logo

Referandumda nerede oy kullanacağım? YSK sandık sorgulama nasıl yapılır?

16 Nisan’da yapılacak halk oylamasına sayılı günler kaldı. Vatandaşlar nerede oy kullanacaklarını internet üzerinden sorgulayabiliyor. YSK seçmen sorgulama nasıl yapılır? Seçim ile ilgili tüm detaylar haberimizde!

Referandumda nerede oy kullanacağım? YSK sandık sorgulama nasıl yapılır?

16 Nisan Pazar günü seçiminde oy kullanabilecek seçmen sayısı 55 milyon 319 bin 222 olarak açıklandı. Oy kullanacak olan seçmenlerin içinde 1 milyon 269 bin 282 kişi ilk defa oy kullanacak. İlk defa oy kullanacaklar seçim gününe kadar 18 yaşını dolduracak seçmenlerden oluşuyor. Pazar günü yapılacak olan referandum öncesinde, hala nerede oy kullanacağını bilmeyen ve merak eden vatandaşlar sorgulama işlemi için e-Devlet sistemini ya da YSK’nın resmi internet sitesini kullanabilirler. YSK’nın internet sitesinden oy kullanacağı yeri sorgulamak isteyen seçmenler, site üzerinden ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsüne girerek, burada bulunan ‘’Nerede Oy Kullanacağım?’’ bağlantısına tıklamalıdırlar. Açılan sayfadan da T.C. kimlik numarası ve seçmenin nüfusa kayıtlı olduğu il bilgileri ilgili yerlere yazılarak gerekli sorgulama işlemi yapılabilir ve nerede oy kullanılacağı bilgisine ulaşılabilir. e-Devlet sisteminden sorgulama yapacak olanlar da sisteme giriş yaptıktan sonra, ‘’e-Hizmetler’’ bölümünde YSK’nın bağlantısına tıklayarak buradan sorgulama yapabilirler.

Haberin Devamı

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Referandum İçin YSK Tarafından Yapılan Son Açıklama

Sosyal medya üzerinde son günlerde bir takım yanlış ve asılsız haberlerin dolaşması üzerine YSK tarafından, referandum ile ilgili olarak açıklama yapıldı. YSK tarafından yapılmış olan açıklamaya göre, birleşik oy pusulası üstünde ‘’EVET’’ için beyaz bölüm, ‘’HAYIR’’ için ise kahverengi bölüm ayrılmıştır. Seçmenlerin, tercih mühürünü bu beyaz ya da kahverengi bölümlerden bir tanesinin üzerine basması oylarının geçerli olması için yeterli olacaktır. Oy pusulası üstündeki, ‘’EVET’’ ya da ‘’HAYIR’’ yazılarının üzerine mühürün basılması oyun geçersiz olmasına neden olmayacaktır.

Sosyal medyada ise gerçeğin tam tersi olarak ‘’EVET’’ veya ‘’HAYIR’’ yazılarının üzerine mühür basılırsa oylar geçersiz olacaktır diye bir söylenti çıkarılmıştı. YSK tarafından yapılan son açıklama ile bu konuya da açıklık getirilmiş ve vatandaşların akıllarındaki soru böylece giderilmiş oldu.

Haberin Devamı

Seçim Sonrasında Tatil!

16 Nisan’da yapılacak olan referandum sonrasında yani 17 Nisan Pazartesi günü okulların tatil olacağı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. Referandum sonrası yapılacak olan tatil ile ilgili olarak yapılan açıklamada, referandumda birçok öğretmenin görev alacağı belirtildi. Seçim için gerekli itiraz işlemlerinin sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi, neticelendirilmesi ve oy kullanımı yapılacak olan okulların düzenin sağlanması, okulların temizliğinin tam olarak yapılması için başbakanın talimatı ile 17 Nisan Pazartesi günü okullar tatil edilmiştir.

Seçmenler Tarafından Bilinmesi Gerekenler

Seçmenlere, yapılacak halk oylaması için seçmen bilgi kağıdı ulaşmamış olsa bile, oy kullanabileceklerdir. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayan ve kütükte kaydı bulunan vatandaşlar T.C. kimlik belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport ve ehliyet gibi belgeleri ibraz etmeleri halinde oy kullanabileceklerdir. T.C. kimlik belgesinin üzerinde kimlik numarası yazmayan seçmenler de bu belgenin yanında seçmen bilgi kağıdı ile T.C. kimliğini ispat edebilecek nitelikte bir belgeyi ibraz ederek oy kullanabilirler.

Haberin Devamı

Oy kullanım sırasında oy pusulasındaki ‘’EVET’’ ya da ‘’HAYIR’’ yazılı olan bölümlerden sadece bir tanesine tercih mührü basılmalıdır. Mühür oy kullanılan taraftan diğer tarafa taşmamalıdır. Oy kullandıktan sonra da mürekkep diğer tarafa bulaşabilir. Bunu önlemek için de oy kağıdı ters olarak katlanılmalı ve zarfın içerisine konulmalıdır.

Oy kullanırken sandık başında herhangi bir kişinin size müdahalesi olduğunda şikayetçi olarak olay yerine savcıyı çağırmanız gerekmektedir.

Oyların kullanıldığı salonun içerisinde ya da salonun dışarısında fotoğraf çekip görüntü almaya çalışan kişiler varsa bu kişiler için de şikayetçi olunması gerekmektedir.

Oy kullanılacak salonun çok kalabalık olması durumunda da yetkili kişilere bu durum bildirilmelidir ve şikayetçi olunmalıdır.

Haberin Devamı