Gazete Vatan Logo

'Plebisit' hatırlatması!

Gezi’ye Topçu Kışlası projesinin belediyenin stratejik planında yer almasıyla ilgili İBB açıklama yaptı: ‘Yeni bir karar yok. Mahkeme 'yapılabilir' derse bile halk oylamasına gidilir’

Türkiye'nin dört bir yanında büyük olaylara sahne olan eylemlerin fitilinin ateşlendiği Taksim Gezi Parkı'yla ilgili yeniden başlayan tartışma üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bir açıklama yaptı.

Topbaş söylemişti

Açıklamanın, Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi'nin İBB Meclisi'nde kabul edilen Stratejik Plan'daki projeler bölümünde yer alması nedeniyle ortaya atılan iddialar üzerine yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, projeyle ilgili devam eden dava sonucunda mahkemeden çıkacak karara göre plebisit ihtimalini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın sözleri hatırlatıldı.

Yeni bir karar yok

Taksim Topçu Kışlası'yla ilgili kararın 'Beyoğlu İlçesi, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na işlendiği anlatılan açıklamada, planın 6 Haziran 2013'te İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nce iptal edildiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Karar, temyiz ve tashihi karar yapılmış olduğundan henüz kesinleşmemiştir" denildi.

Haberin Devamı

Mahkeme süreci henüz tamamlanmadığı için belediyenin projeye ilişkin yeni bir karar vermesinin söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Böylelikle, daha önceki yatırım programları ve planlarında yer alan diğer projeler gibi Taksim Topçu Kışlası Projesi'nin de 2014-2019 Stratejik Planı'nda yer alması rutin ve teknik bir uygulamadan ibarettir. Söz konusu projeye ilişkin, mahkemenin vereceği 'yapılamaz' kararı doğrultusunda projenin iptali, 'yapılabilir' kararı doğrultusunda ise 'yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile halk oylamasına gidilmesi' yönündeki irade geçerlidir."

Duraktan vazgeçildi

Taksim Gezi Parkı Cumhuriyet Caddesi girişine geçen hafta yapılan İETT durağı dün sökülerek kaldırıldı. Önceki gece saatlerinde durağın Gezi Parkı içine doğru alınması için yapılan hafriyat çalışması sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekmişti. Gece boyunca Gezi Parkı’nda nöbet tutan sivil toplum örgütleri belediye ekiplerinin kazılan alanı toprak dökerek kapatmasından sonra Gezi Parkı’ndan ayrıldı.

Haberin Devamı

Stratejik plana dava açılacak

Taksim Dayanışması Genel Sekreteri mimar Mücella Yapıcı, Topçu Kışlası'nın stratejik planda yer almasına dair belediye meclisinde alınan kararın toplumu germeye yönelik olduğunu ve stratajik planın iptali için dava açacaklarını söyledi. Yapıcı, "Hakikaten stratejik plandı. Topçu Kışlası’nın ihyası için 12 milyon gibi biraz da komik bir para ayrılmış. Onun için bu belli ki politik bir hamle. Bu hamleler tekrar toplum tarafından püskürtülecektir" diye konuştu.