Gazete Vatan Logo

Özgürlüğe bir adım!

20 kişinin serbest kalması Gizem’in umutlarını artırdı

Özgürlüğe bir adım!

Rusya’da tutuklu olan 30 Greenpeace eylemcisinden duruşmaya çıkan 20’sinin kefaletle serbest kalması, Gizem’in umutlarını artırdı. Türk aktivistin kaderi bugün belli olacak.

Aralarında Türk kızı Gizem Akhan’ın da bulunduğu Rusya’da korsanlık ve holiganlıkla suçlanan 30 Greenpeace eylemcisinden önceki gün 12, dün ise 8 kişinin kefaletle serbest kalma talebi kabul edildi. St. Petersburg’taki Kresty Cezaevi’nde kalan Gizem ise bugün TSİ 12.00, yerel saatle ise 14:00’de hakim karşısına çıkacak. Gizem’in de diğer aktivistler gibi kefaletle serbest kalması bekleniyor.

Kişi başı 124 bin TL

Kalininsky ve Primorsky Bölge Mahkemeleri’nde dün görülen davalarda Faiza Oulahsen (26-Hollanda), Alexandra Harris (27-İngiltere), kameraman Kieron Bryan (29-İngiltere), Mannes Ubels (42-Hollanda), Anthony Perrett (32-İngiltere), Marco Weber (28-İsviçre), Anne MR Jensen (26 Danimarka) ile Arctic Sunrise gemisinin 60 yaşındaki Amerikalı kaptanı Peter Wilcox’un kişi başı 2 milyon ruble, yani 124 bin TL kefaletle serbest kalmalarına karar verildi.

Rusya’dan çıkacaklar mı?

Yetkililer pasaportlarına el koyulan aktivistlerin Rusya dışına çıkıp çıkamayacağının belli olmadığını ifade ederken Rus Gazetesi Kommersant kefalet bedeli resmi mahkeme hesabına yatırıldığında salıverilecek sanıkların Rusya’da kalmaları şartı olmadığını, yargı süreci devam ederken ülkelerine dönmelerine izin verileceğini yazdı.

Kefalete bağışçı yardımı

Greenpeace, 30 eylemcinin serbest kalması halinde toplam 60 milyon ruble, yani yaklaşık 3 milyon 700 bin TL tutan kefaleti ödeyeceğini açıklamıştı. Çevreci örgütün elindeki bütün mali kaynaklarını bu davaya aktaracağı öğrenilirken Greenpeace St. Petersburg sözcüsü

Violetta Ryabko, kefaletin özel bağışçıların da yardımıyla ödeneceğini açıkladı. Greenpeace yetkilileri 4 gün süre tanınan kefalet ücretlerinin ödenmesi için mahkemenin hesap numarasını vermesini beklediklerini söyledi.

İlk tahliye

Dün akşam saatlerinde önceki gün kefalet talebi kabul edilen 31 yaşındaki Brezilyalı biyolog Ana Paula Alminhana Maciel, 2 milyon rublelik kefalet bedelinin ödenmesinin ardından cezaevinden tahliye edildi.

64 gündür tutuklu

24 yaşındaki Gizem Akhan, 19 Eylül günü Gazprom şirketinin tehlikeli petrol aramalarına dikkat çekmek için gerçekleştirilen eylem sonrası Rus Sahil Güvenliği’nin silahlı müdahalesi sonrası gözaltına alınmıştı.

Kaptan da serbest

Arctic Sunrise gemisinin 60 yaşındaki Amerikalı kaptanı Peter Wilcox da serbest bırakılanların arasında. Greenpeace’in efsanevi isimleri arasında gösterilen Wilcox, 1985’te de Fransa Gizli Servisi DGSE tarafından bombalanarak batırılan Rainbow Warrior gemisinin kaptanıydı.

Başbakan da Rusya’da

Başbakan Erdoğan da bugün Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı için St. Petersburg’da olacak. Erdoğan burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili görüşme yapacak. Görüşmede Gizem Akhan’la ilgili bir gündem maddesi olup olmadığı açıklanmazken konunun masaya gelebileceği belirtiliyor. Yetkililer Gizem’in Başbakan Erdoğan St. Petersburg’tayken serbest bırakılması konusunda umutların arttığını belirtiyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU:

‘Lavrov’a mektup yazdım’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile İstanbul’daki görüşmesinin ardından Gizem Akhan’la ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a mektup gönderdiğini söyledi: “Rus yetkililerle baştan itibaren ilişkide olduk. Gizem Hanım için de bir an önce hukuki sürecin tamamlanıp ülkemize dönmesi için çalışmalarımız sürüyor. Sayın Lavrov’a bu konuda geçen hafta şahsi mektup gönderdim. St. Petersburg konsolosumuz Gizem Hanım’la bir görüşme gerçekleştirdi. Yarın (bugün) gittigimizde de görüşmede ele alırız.”



CHP’li vekiller Rusya’ya gitti

CHP Malatya Milletvekili

Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Greenpeace gönüllüsü Gizem Akhan’ın duruşmasını izlemek için dün Rusya’ya gitti. Ağbaba, Başbakan da bugün Rusya’ya gideceğini ifade ederek, “Başbakan doğayı katlederlerin, biz doğa dostlarının yanına gidiyoruz. Hükümet üyelerinden birinin lütfedip davaya gelmesini bekliyoruz. Gizem’i kurtardıktan sonra belki aynı kentte olan Başbakanla tanıştırabiliriz. “ dedi. Kıvanç EL ANKARA

Haberin Devamı