Gazete Vatan Logo

OPEC toplantısı kaçta? OPEC toplantısı ne zaman? Cenova merkezli OPEC 6 Nisan’da toplanacaktı!

OPEC toplantısı kaçta? sorusu petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle yoğun bir şekilde soruluyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nin kısaltılması olan OPEC toplantısı gündemi belirleyeceği için yakından takip ediliyor. OPEC toplantısı 6 Nisan’da video konferans yoluyla yapılacaktı, ancak bazı sorunlar deniyle toplantı ertelendi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya ve diğer üretici ülkelerin oluşturduğu OPEC+ Grubu'nun toplantısının yakın petrol fiyatları da yükseldi. Dünya petrol ihracatında önemli bir konuma sahip olan OPEC ne zaman toplanacak? OPEC toplantısı kaçta yapılacak?

OPEC toplantısı kaçta? OPEC toplantısı ne zaman? Cenova merkezli OPEC 6 Nisan’da toplanacaktı!

Cenova merkezli kurulan örgüt OPEC dünya petrol ihracatında önemli bir yere sahiptir. Rusya’nın lider konumda olduğu OPEC toplantısı günün en merak edilen sorularından biri oldu. OPEC bugün yapacağı toplantıda üç aylık bir üretim kısıntısı hakkında konuşacak. Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya ve diğer üretici ülkelerin oluşturduğu OPEC+ Grubu'nun bugün yapılacak toplantısı öncesinde petrol yükseldi. Toplantıya doğru, Brent petrolün Haziran teslimi fiyatları yüzde 4.29 artışla 34.25 dolara, Batı Teksas hafif petrolünün varil fiyatı yüzde 6.54 artışla 26.73 dolara yükseldi.

OPEC TOPLANTISI NE ZAMAN, KAÇTA?

OPEC toplantısının 6 Nisan tarihinde yapılması planlanıyordu. Lakin teknik arızalardan dolayı bugün (9 Nisan) Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer petrol üreticilerinin oluşturduğu OPEC+ Grubu üyelerinin telekonferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

ABD'nin üretim kesintisine katılmadaki isteksizliğiyle bu zamana kadar sekteye uğrayan en büyük petrol üretim kısıntısı üzerine anlaşma sağlamak için bugün toplanacaklar. Küresel petrol talebi, tecrit önlemleri nedeniyle uçuşların durdurulması, araç kullanımının düşmesi ve ekonomik faaliyetlerin azalmasının ardından yüzde 30'a varan oranda daraldı. Ham petrol fiyatları pek çok üreticinin üretim maliyetinin altına indi.

Haberin Devamı

ABD'de fiyatların düşmesi sebebiyle petrol üretiminin doğal olarak azalmasının üretim kesintisi sayılıp sayılamayacağı sorulduğunda Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Bunlar tamamen farklı tür kesintiler. Talepteki genel düşüşü küresel piyasalarda istikrarı sağlamak için yapılan kesintilerle kıyaslıyorsunuz. Bunlar farklı konseptler ve eşit sayılamazlar" diye konuştu.

OPEC+ Grubu toplantısının Perşembe günü video konferansı aracılığıyla saat 17:00'de düzenleneceği belirtildi.

OPEC KURUCU ÜYELERİ

OPEC 1960 tarihinde Irak’ın başkenti olan Bağdat’ta toplanan 12 ülkenin birleşerek kuruldu.

OPEC kurucu üyeleri, Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, Irak ve Venezuela’dır. Kuruluşa, 1961’de Katar, 1962’de Libya ve Endonezya, 1963’de 1963, 1967’de Birleşik Arap Emirlikleri, 1969’da Cezayir, 1971’de Nijerya, 1975’te Gabon 2007’da ise Angola katılmıştır.

Haberin Devamı