Gazete Vatan Logo

Nerede oy kullanacağım? YSK sandık sorgulama işlemi nasıl yapılır?

16 Nisan 2017 halk oylaması için nerede oy kullanacağını bilmeyen vatandaşlar, sandık sorgulama işlemi ile bu sorunun cevabını bulabilirler. YSK seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılır? YSK tarafından referandum için yapılan son açıklama nedir? Referandum ile ilgili detaylar haberimizde!

Nerede oy kullanacağım? YSK sandık sorgulama işlemi nasıl yapılır?

16 Nisan Pazar günü referandumunda oy kullanacak olan seçmenlerin sayısı 55 milyon 319 bin 22 olarak açıklandı. Bu halk oylamasında ilk defa oy kullanacak olanların sayısı 1 milyon 269 bin 282 kişi olarak belirlendi. Seçimde ilk defa oy kullanacak olanlar, 18 yaşını dolduracak seçmenlerden oluşmaktadır. Yapılacak referandumda nerede oy kullanacağını hala öğrenememiş olan ve merak eden seçmenler YSK’nın resmi internet sitesini ya da e-Devlet sistemini kullanabilirler. Bu siteler üzerinden yapılacak olan sorgulama işlemi ile nerede oy kullanılacağı bilgisine ulaşılabilir. e-Devlet üzerinden sorgulama yapacak olan seçmenler, T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın sol üst tarafında yer alan ‘’e-Hizmetler’’ menüsüne girmelidirler. Bu menüde açılan seçenekler arasından da YSK bağlantısı tıklanarak gerekli sorgulama işlemi yapılabilir. YSK’nın resmi internet sitesi üzerinden seçmen kaydı sorgulaması yapacak olan adaylar ise, sitede bulunan ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsünden ‘’Nerede Oy Kullanacağım?’’ bağlantısına tıklayarak açılan sayfadan T.C. kimlik numaraları ve nüfusa kayıtlı olunan ilin bilgisi girilerek sorgulama işlemi yapılabilir ve nerede oy kullanılacağı öğrenilebilir.

Haberin Devamı

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YSK İçin Referandum İle İlgili Açıklama!

Referandum öncesinde sosyal medyada, seçim ile ilgili olarak yanlış ve asılsız haberlerin dolaşması ile YSK tarafından bir açıklama yapıldı.

Sosyal medyada seçim esnasında oy kullanımı ile ilgili yapılan yanlış haberlere göre, oy pusulasındaki ‘’EVET’’ ya da ‘’HAYIR’’ yazılarının üstüne tercih mührünün basılması oyun geçersiz olmasına neden olacaktır denilmektedir. YSK tarafından bunun asılsız olduğu belirtildi. Oy pusulasında bulunan ‘’EVET’’ ya da ‘’HAYIR’’ yazılarının üstüne tercih mührünün basılması oyun geçersiz olmasına neden olmayacaktır. Oy kullanırken sadece mührün oy kullanılan alanın dışına taşmamasına dikkat edilmelidir. Beyaz ya da kahverengi bölümlerden sadece birisine mührün basılması, kullanılacak olan oyun geçerli olması için yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Referandum Sonrasında Okullar Tatil!

16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandum sonrası, okullar tatil olacak. Yapılan açıklamalara göre, 17 Nisan 2017 tarihinde okullar başbakanın talimatı ile tatil edildi. Tatil ilan edildiğini açıklayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, seçimde bir çok öğretmenin görev alacağını belirtti. Seçim için yapılacak olan itiraz işlemlerini daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi, sonuçlandırılabilmesi ve oy kullanılacak olan okulların gerekli düzeninin tekrar eski haline getirilmesi, okulları temizleme işlemlerinin tam olarak yapılabilmesi için Pazartesi günü tatil olarak ilan edilmiştir.

Seçmenler Tarafından Bilinmesi Gereken Bilgiler

Seçmenler, kendilerine ait olan seçmen bilgi kağıtları ulaşmasa bile oy verebileceklerdir. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmamış olan ve kütük kaydı bulunan vatandaşlar T.C. kimlik belgeleri, ehliyet, pasaport ve evlenme cüzdanı gibi belgeler ile oy kullanabilme hakkına sahiptirler.

Haberin Devamı

T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik belgesinde yazmayan seçmenler de kimlik belgelerinin yanında seçmen bilgi kağıdı ile birlikte T.C. kimliğini ispat edecek nitelik olan bir belgeyi ibraz ederek oy kullanabilecektir.

Oy kullanırken, oy pusulasında ‘’EVET’’ ya da ‘’HAYIR’’ yazılı bölümlerden yalnızca bir tanesinin üzerine tercih mührünü basacaktır. Tercih mührünün mürekkebi oy kullanılan taraftan diğer tarafa taşabilir ve bulaşabilir. Bu gibi durumları önlemek için de oy pusulası ters olarak katlanılmalı ve o şekilde zarf içine konulmalıdır.

Oy kullanırken sandık başındayken seçmene herhangi bir kişinin müdahale girişimi olursa, o kişiden şikayetçi olunması ve olay yerine savcı çağrılması gereklidir.

Oy kullanılan salonun içinde ya da salonun dışında görüntü almaya çalışan ve fotoğraf çeken birisi varsa bu kişi için de şikayette bulunulması gereklidir.

Oy kullanılan salon çok kalabalık ise yetkili seçim görevlisi kişilere bu durum iletilmeli ve şikayetçi olunmalıdır.

Haberin Devamı