Gazete Vatan Logo

MHP desteğiyle onaylandı!

Sürenin bir yıl uzatılmasını öngören tezkere TBMM’de tartışmalı bir oturumla kabul edildi

Suriye’ye ilişkin hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl uzatılmasını öngören tezkere TBMM’de tartışmalı bir oturumla kabul edildi. CHP, MHP ve BDP hükümetin Suriye politikasına sert eleştiriler yöneltti. Ancak MHP eleştirilere rağmen evet oyu kullandı.

ANKARA - Suriye’ye ilişkin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve buna imkan sağlayan gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, dün Meclis Genel Kurulunda ele alınarak kabul edildi. Tezkereye MHP destek verirken, CHP ve BDP ise ‘Ret’ oyu kullandı. Tezkerenin kabulu için milletvekilleri bilgisayardan değil işari oy kullandılar. AKP ve MHP sıralarından milletvekilleri el kaldırarak tezkereyi onayladı.

Yılmaz’a tepki

Görüşmeler sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın konuşmasının ardından söz alan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Yılmaz’ın konuşmalarının çelişkilerle dolu olduğunu ileri sürerek, şu ifadeleri kullandı:

“910 kilometrelik bir sınırı terörist gruplar kapatmış diyor ama bu grupların AKP Hükümeti ile olan ilişkilerine baktığınız zaman zaten kendi kendisini çürüten konuşma ortaya çıkıyor. Bu sınırın büyük kısmında olan El-Nusra ve El-Kaide grupları ile ilgili AKP Hükümeti’nin açıktan destek verdiğini bilmeyen yok. Ayrıca, ‘terörist örgütler’ lafını kullanırken Kürtleri de kastediyorsunuz. Şu anda sınırda yüksek Kürt konseyinin iradesi vardır. Siz de hükümetiniz de PYD Eş Başkanı Sayın Salih Müslim’i Türkiye’de kabul ederek o iradenin terörist olmadığını zaten ortaya koydunuz.”

Şahsı adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, tezkerenin zamanlamasının doğru olmadığını savundu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Bu tezkere, iflas etmiş AKP dış politikasının sonucudur. Stratejik batağın içine girdiğimizi ortaya koymaktadır” ifadesini kullandı. Suriye’de meydana gelen olayların Türkiye’ye yönelebileceğinin dikkatlice izlenmesi gerektiğini anlatan Vural, “Hükümet, Suriye’de oluşan risk ve tehditleri karşı Türkiye’nin yumuşak gücünü ve inisiyatifini kullanamadığını itiraf etmektedir” dedi.

Tartışma yaşandı

Görüşmeler sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi. CHP’liler Genel Kurul’u yöneten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’ya tepki gösterdi.

‘Maksadı aşmamak kaydıyla’

ANKARA - Muhalefet partisi vekilleri hükümeti Suriye başta olmak üzere izlediği dış politika konusunda eleştirdi. MHP grubu adına konuşan Tuğrul Türkeş, AK Parti iktidarının Suriye’deki iç savaşa ilk günden itibaren gereğinden fazla angaje olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun sürdürdüğü siyaset sonucu Türkiye’nin Suriye sınırının “El-Kaide ve PKK” olmak üzere iki terör grubu tarafından paylaşıldığını iddia eden Türkeş, sözlerini tamamlarken “MHP tezkereye, milli savunma mekanizmalarımızı etkinleştirmek namına ve hükümetin bu maksadı aşmaması kaydıyla destek vermektedir” dedi. CHP adına söz alan Faruk Loğoğlu da Suriye’de iç savaşın sona erdirilmesi için uluslararası platformlarda diplomatik çabalar hızlanmışken, AK Parti iktidarının “bir savaş tezkeresi” sunduğunu söyledi.

BDP’li İdris Baluken ise “Bir bütün olarak Ortadoğu politikaların tamamı yapılan yanlış analizler nedeniyle çökme noktasına gelmiştir” dedi.

Yılmaz: Hepsi terör örgütü

ANKARA- Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eleştirilere de yanıt verdi. Suriye politikası nedeniyle Türkiye’nin dışlandığına ilişkin eleştirilere karşı çıkan Yılmaz, Türkiye’nin, Suriye ile ilgili olan bütün politik süreçlerin tam merkezinde olduğunu vurguladı.

Çin BM’yi felç etti

İsmet Yılmaz, “BM Genel Kurulu’nda Rusya ya da Çin’in veto hakkına sahip olarak BM’yi felç etmesi, Suriye’deki, dünyanın daha bir çok yerindeki vahşetin devamına neden olmaktadır” dedi.

Salondan gelen bazı eleştirilere karşılık veren Yılmaz, “Masum insanı öldüren; adı El-Kaide olsun, El-Nusra olsun, PKK olsun, adı ne olursa olsun hepsi terör örgütüdür. Masum öldürmeyi, bir diğerini diğerinden ayırt etmeyiz. Biz Beşar Esed’in yanında da olmadık, Beşar Esed’in yanına gidenlere rehberlik de etmedik. Eğer Esed’in yanında durursanız kimin kimyasal silah kullandığını görmezsiniz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı