Gazete Vatan Logo

Mahkûm treninde 27 saat!

Gizem Akhan ve arkadaşları St. Petersburg’a ulaştı

Rusya’da tutuklanan ve Murmansk’tan trenle nakledilen Greenpeace üyesi Gizem Akhan ve arkadaşları St. Petersburg’a ulaştı. Güvenlik önlemleri altında 30 eylemci değişik cezaevlerine gönderildi.

Aralarında Gizem Akhan’ın da bulunduğu Rusya’da tutuklu bulunan ve Murmansk’tan St. Petersburg’ta cezaevine nakledilen 30 Greenpeace aktivisti dün yerel saatle 12:00’de 27 saatlik tren yolculuğun ardından St. Petersburg Ladozhsky Tren İstasyonu’na ulaştı. Gazprom’a ait Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol platformuna karşı barışçıl eylem yaptıktan sonra tutuklanan 30 kişilik ekibin bulunduğu pencereleri demir tellerle kapalı tutuklu vagonu, Rus yetkililer tarafından istasyondan 1 km. uzağa taşındı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında zırhlı nakil araçlarına bindirdiği 30 kişilik ekip ayrılarak erkekler SIZO 1 ve SIZO 4, kadınlar ise SIZO 5 adlı tutukevlerine götürüldü. Sağlık kontrolünden geçecek tutukluların daha sonra Neva Nehri kıyısında bulunan 1906’da ünlü bolşevik devrimci Leon Troçki’nin de kaldığı Kresty Cezaevi’ne gönderilmesi bekleniyor. Greenpeace Uluslararası’nın hukuk biriminden avukatlar müvekkilleriyle göreşebilmek için St. Petersburg’a geldi. Rusya Soruşturma Komitesi yaptığı açıklamada tutukluların ailelerini bilgilendirmek için St. Petersburg’a çağırdı.

Tutukluluk süresi 24 Kasım’da doluyor

Greenpeace Uluslararası Kuzey Kutup Kampanyacısı Ben Ayliffe, “Şu anda adaletsizce cezalandırılıyorlar. Bir an önce serbest bırakılmalılar” dedi. Murmansk Lenin Bölge Mahkemesi’nin verdiği iki ay tutukluluk süresi 24 Kasım’da doluyor. Rusya Soruşturma Komitesi süreyi uzatmak isterse en geç 17 Kasım’a kadar St. Petersburg Bölge Mahkemesi’ne başvurması gerekiyor. Başvurudan sonra tutuklu duruşmaları 17-24 Kasım arasında yapılabilecek. Soruşturma yetkilileri daha kısa bir zaman dilimi talep etmediği müddetçe Rusya’da tutukluluk süresi en fazla 4 ay. Tutuklu aktivistler hem korsanlık hem holiganlıktan ceza alırsa 22 yıl hapis yatabilirler.

Haberin Devamı