Gazete Vatan Logo

Kurtulmuş: Ciddi bir oyun oynanıyor

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Kurtulmuş: Ciddi bir oyun oynanıyor

Kurtulmuş'un konuşmasından satır başları şöyle;

* Fırat Kalkanı Harekatı'yla bin 250 kilometre alan terör örgütünden temizlendi. Halep'te ateşkes zaruridir. İnsani yardımlarım ulaşması için 'uluslararası yardım konvoyu' üzerine çalışılabilir.

* Musul ve Halep'te oluşacak denge bölgedeki siyasi sonucu belirleyecek. Yerli unsurların eğitilmesinin hayati önemde olduğuna inanıyoruz. Biz başından itibaren Musul'un DAEŞ'ten kurtulması ve Musul halkı tarafından yönetilmesi gerektiğinin altını çizdik. Koalisyon uçaklarının desteğine tabiki de ihtiyaç vardır. Sivilllere zarar vermemek açısından çok hassas davranılması gereken bir yer.

* Başika kampı dönemin merkezi hükümetinin daveti ve talebiyle kuruldu. Başika'da eğitilen 4 bin yerel unsurdan 3 bini peşmergeyle Musul Operasyonu'na katılıyor. Bu bölegninin bütün unsurlarının iki fay hattı üzerinden siyaset yapmamalıdır. Musul, Musullular'ındır.

*Bölgede ciddi bir oyun oynanıyor. Esas niyet bölgenin mezhep olarak daha çok parçalanması. Bu harekatla Musul'daki denge değişmemeli. Musul Operasyonunu bölgedeki mezheler arası bir gerilime dönüştürülmemeli. Musul kurtarılırken bölgeye başka bir silahlı milis ya da YPG gibi terör örgütü yerleştirilmemeli.

Haberin Devamı

* Biz Musul'la ilgili ilgilendiren temel meselelerden biri de Başika'daki varlığımız. Asla bu varlıktan vazgeçmeyiz. Irak ve Suriye'nin her sokağındaki gelişme bizi yakından ilgilendirir. Ortak geçmişimiz var.

*Terör örgütlerinden Musul'u kurtarırken başka bir terör örgürünü Musul'a yerleştirmek sorunu çözmez.

*Türkiye bu harekatta nasıl yer alacağını ilgili taraflara iletmiştir. Musul ve Suriye'deki gelişmeler Türkiye'yi yakından ilgilendirir.

*Şu aşamada idam hükümetin de TBMM'nin de gündeminde değildir.

*Olası göç dalgası için hazırlığımız var

YILDIRIM-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Sayın Başbakanımız ile Sayın Devlet Bahçeli görüşme yapacaklar. Bu görüşme iktidar ile muhalefet arasındaki diyalog bakımından önemlidir. Sayın Bahçeli ile Sayın Başbakanımız anayasa değişikliği ile ilgili çalışmaları, FETÖ ile mücadele, OHAL uygulamaları, Fırat Kalkanı ve Musul Operasyonu başta olmak üzere çok sayıda konuyu müzakere edeceklerdir. Sayın Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini paylaşacağını düşünüyoruz. Biz de, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesinin daha doğru olacağını, daha etkin yönetim modelinin ortaya konulmasının, bu tartışmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konu gündeme gelir diye tahmin ediyoruz.

Haberin Devamı

FINDIK'TA KANSEROJEN MADDE İDDİASI

Ben de Karadeniz milletvekiliyim. Bu konuyu gündeme getirenler halt etmişlerdir. Bu Türkiye'nin uluslararası alanda, Türkiye'nin en büyük fındık üretici olmasını hazmedemeyenlerdir. Biz konunun takipçisiyiz. Son derece yanlış, taraflı haberdir. Vatandaşlarımız, fındık üreticilerimiz, Karadeniz halkı rahat olsun.

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Dışarıdan bir takım unsurların Musul'a konulması, dengeyi bozacağız gibi, çözüm arayışına da zarar verecektir.

"B VE C PLANLARIMIZ VAR AMA..."

* Suriye'nin, Irak'ın her kentindeki gelişme bizi 1. dereceden ilgilendirir. Musul'da işler ters giderse o insanlar Türkiye'ye gelecek. B ve C planlarımız da var ama bunları ortalık yerde konuşacak değiliz.

Haberin Devamı