Gazete Vatan Logo

Kumpas atışması!

Darbeyi araştırma komisyonuna bizzat gitmek yerine yazılı bilgi vermeyi tercih eden eski Genelkurmay Başkanı Özel’in selefi Işık Koşaner’in istifasını kastederek “O dönem gidenler gibi yapmadım” sözlerine Koşaner yanıt verdi: Yakışıksız ifadeler

Kumpas atışması!

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile halefi Necdet Özel arasında, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na bilgi verip vermeme üzerinden çıkan tartışma Ergenekon ve Balyoz davaları sürecine ilişkin aldıkları tutuma kadar uzandı. Koşaner, Özel’in Hürriyet gazetesinden Fikret Bila’ya yaptığı açıklamalara yanıt verdi. “Suçlayıcı ifadeleri yakışıksız buldum” diyen Koşaner, kumpas davalarındaki mağduriyetler üzerine kendisinin ve kuvvet komutanları arkadaşlarının istifasına karşın Necdet Özel’in görevde kalmasını kastederek, “Şartlar değişmediği halde görevde kaldı” ifadesini kullandı. Koşaner, “Görevden ayrılmayanlara hiçbir telkinde bulunmadım. Mağdur arkadaşların durumunu algılama tarzımız farklı” dedi.

Komisyon üyeleri tepkili

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Işık Koşaner’i dinleyen TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun davetliler listesinde eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel de vardı. Geçen hafta dinlenilmesi planlanan Özel, komisyona mektup yazarak, “Komisyonunuzun çalışmalarına katkıda bulunabilmem için konuyla ilgili olarak tüm sorularınızın tarafıma lütfedilip yazılı olarak bildirilmesi halinde yanıtları komisyonunuza takdim edeceğimi bilgilerinize sunarım” dedi. Komisyon üyeleri ise Özel’i ‘komisyondan kaçmakla’ suçladı.

Haberin Devamı

‘Elimi taşın altına koydum’

Hürriyet yazarı Fikret Bila, yaşanan durumu Necdet Özel’e sordu ve cevabını dünkü köşesine taşıdı. Özel ‘kaçma’ suçlamasına verdiği yanıtta, “Kaçmak ne demek. Niye kaçayım. Kaçacak olsam 2011’de kaçardım. Ben elini taşın altına koymuş biriyim. O dönem gidenler gibi yapmadım, görevi üstlendim ve elimi taşın altına koydum. Ben yasaya, usule uygun bir dilekçe verdim, konuyu nerelere getirdiler” dedi.

O istifa etmemişti

Ergenekon operasyonlarının devam ettiği 2011 yılındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi, kriz yaşanmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’la birlikte emekliliklerini istemişti. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise diğer komutanlardan farklı davranarak görevine devam etmişti. Özel önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkan Vekilliği’ne daha sonra de Genulkurmay Başkanlığı görevine getirilmişti.

Haberin Devamı

Özel’e davet yinelendi

TBMM FETÖ’nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, emekli Orgeneral Necdet Özel’in komisyona katılmayıp, bir gazeteye açıklamada bulunmasının komisyon tarafından uygun görülmediğini belirterek, “Kendisinin buraya gelmesini temenni ediyoruz” dedi. Üyelerden CHP’li Sezgin Tanrıkulu da, “Komisyona gelmeme gibi bir hakkı var ama gelmemesi kendisiyle ilgili olumsuz kanaatlerin yoğunlaşmasına neden oluyor. Kendisinden önceki genelkurmay başkanı geldi, sonraki de gelip dinlenecek. Komisyona gelmemesi ve gazete üzerinden demeç vermesi yakışmıyor” dedi.