Gazete Vatan Logo

'Kullanışlı aptallar' rehberi

AKP ile Cemaat arasındaki savaşın, gazete köşelerine taşınan polemikleri arasında en dikkat çekicilerinden biri ‘Kullanışlı aptallar’ tartışması. Tartışmayı ilgi çekici bulup takip edemeyenler için bir özet...

Tartışma, 17 Ocak’ta Yıldıray Oğur’un Türkiye gazetesinde yayımlanan “Nasıl ‘Kafes’lendik?” başlıklı yazısıyla başladı.

“KULLANIŞLI APTALLIK OLDUĞUNU KABUL EDELİM”

Oğur, eski yazarı ve yöneticisi olduğu Taraf’ın Kasım 2009’da duyurduğu Kafes Eylem Planı hakkındaki çelişkileri yazmış, yazsındaki “Bazı askerlerin hayatını karartan planlara inanmamızın kullanışlı aptallık olduğunu kabul edelim!” ifadeleri dikkat çekmişti.

Dikkat çeken yazı hakkında başka köşe yazarları da fikrini belirtince konu bir tartışmaya dönüşmüştü.

FEHMİ KORU’NUN SORUSU

Sonraki günlerde (29.01.2014) Fehmi Koru, Balyoz davasıyla ilgili yazısında şu soruyu sormuştu: "Taraf’ı çıkartanlar, kendilerini kimin aldattığını, bütün süreci başından sonuna açıklayarak, kamuoyunu aydınlatsalar iyi olacak..."

TARAF'IN SÜRMANŞET ÇIKIŞI

Önceki gün Taraf gazetesi sürmanşetinde yer verdiği ‘Kullanışlı aptallar’ başlıklı yazıda Oğur ile birlikte Fehmi Koru’ya da ağır biçimde yüklendi. Yazıda gazetenin askerlere açılan davalarla ilgili yayınları savunuldu.



"Bu ağır hakaret sözlerini söyleyen biz değiliz. Bizzat kendileri, bu tanımlamayı kendilerine yakıştırdılar" denilen yazıda, "Yıldıray Oğur, beş yıl boyunca Taraf’ta, askeri vesayeti, darbeleri ve internet andıçı haberlerini yazdı. Şimdi, 'Beni kafeslediler' diyor. Beş yıl boyunca kafeslenmiş çocuk... Kafeslenmeye ne kadar yatkın bir yapısı varmış." ifadelerine yer verildi.

OĞUR EKRANDAN YANIT VERDİ

Oğur da aynı gün CNN Türk'te, Aslı Aydıntaşbaş'ın sunduğu 'Karşı Gündem' programına konuk olduğunda Taraf’ın sürmanşeti hakkında şöyle konuşmuştu;
“Yazıyı okudum, liseli ergen tavrıyla 'sensin salak' tarzı bir yazı. Kusura bakmasınlar kullanışlı bile olmayan bir aptallık görüyorum. Ben kendim kullandım bu kelimeyi. Bana karşı kullanamazsınız. Ben özeleştirimi yaptım. Haberi yapan arkadaşlarımız hala orada çalışıyor. Tek vesayet asker değil. Biz üniformalarının rengine gıcık olduğumuz için yapmadık bu tavrı. Başka üniformalılar da var.”



Tartışma sürecek gibi görünüyor. Oğur, tarihten örnekler vererek kendini savunduğu bugünkü ‘Kullanışlı bile olmayan bir aptallık üzerine…’ başlıklı yazısını şöyle bitiriyor; “Kullanışlı aptallık köprüden önceki belki son çıkışınız olabilir. Bundan sonraki tek yol kullanışlı ahlaksızlığa gidiyor çünkü...”

KÖR ÇIKMAZDA TIKANAN TAHLİLLER

‘Kullanışlı aptallık’ tartışması hakkında yazan isimlerden biri de yazarımız Sanem Altan. Altan, bugünkü ‘Kullanışlı olmanın dayanılmaz hafifliği…’ başlıklı köşe yazısında, “Zeka, mantık, akıl yolundan yürüyen her öngörünün, her tahlilin, öyle uzun boylu yol alamadan” kör bir çıkmazda tıkanmasına dikkat çekiyor.




Haberin Devamı